pánové, zde je host, který napsal ten -podle vás- nesmysl. Klidně si tam ty listy nechte, ale jsou zbytečné. Stačí listy cca od poloviny rostliny nahoru, samozřejmostí je i vylamování zálistnic. A jak to vím? až někdo z Vás a zasadí cca 6 tisíc sazenic a budete se o ně starat od zasazení až po sklizeň, tak to taky poznáte.. zeptejte se vinařů, ale vinařů, co si o tom myslí.. až se dostanu na zahradu, kde mám mladý vinohrad, udělám vám fotky jak mám vylámané listy já... vinohrad během měsíce po vylámání značně posílil a kmínek krásně přibral na obvodu.. tož asi tak.. nastudujte si odbornou literaturu, nebo se informujte.. ty listy se trhají pro to, aby zesílil kmínek, který stejně bude do výšky prvního drátu bez listů a podpořil se růst rostliny.. když tam necháte plno listů, tak jde energie živin do listů.. je to něco podobného jako když uděláte v létě letní střih na mladé meruňce.. taky podpoříte růst dřeva z bočních pupenů, které se vám za to na jaře odmění množstvím květů.. takže se nebojte a vylamte je, rostlině tím rozhodně neublížíte. jakmile se dostanu na zahradu, udělám fota a vložím je sem.