Vertiko - laicky dotaz + ockovani

host - 186.98 (?)
1.7.2009 16:19

Zde je něco o podnožích.

Réva plodí na výhonech které narostou v daném roce, žádné kolce, květní pupeny, nic takového. Chci ale upozornit že ne každá odrůda se hodí k řezu na dvě oka. Podle vzdálenosti očka k bázi výhonu raší nové výhony s různě velkými hrozny. Čím dál jsou od báze tím větší hrozen. Pokud ale řežete na dlouhý tažeň, narostou nejpěknější hrozny až na výhonech které rostou na jeho konci... u dvouokých čípků jsou většinou hrozny malé... ale ne u každé odrůdy.

Karlos.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 1.7.2009 0:57, zobrazeno: 4901x

Letos jsem zasadil 2 nove kere revy, rad bych jeden z nich (Ajvaz) pestoval do Vertika.

Videl jsem video a vcelku chapu co mam delat. Ale nerozumim tomu, odkud rostou ty plodici vyhony. Vzdyt' reva plodi na letorostech z lonskeho dreva, a pokud kazdy rok uriznu vse stare, odkud se to lonske bere? Ocko, ze ktereho roste vyhon bude na tom uplne nejstarsim dreve!? Co se deje s tim cipkem starsim nez 1 rok? Mozna je muj dotaz hloupy, ale neumim si to prilis predstavit, a rad bych se dalsi rok tesil i z Ajvazu, nechci udelat nejakou chybu.

Dale mne velmi zaujala stranka vinetumrezac.info - rad bych ockovani vyzkousel (jen pro ziskani novych zkusenosti). Mam koupit libovolnou odrudu a tu preockovat, nebo se nekde daji koupit primo vhodne podnoze? Kde se doctu, jaka podnoz je vhodna?

A nakonec posledni otazka, nemate nejake tipy k rezu revy na pergole? Me snazeni prichazi uplne vnivec, reva si roste jak chce a neustale z toho mam prales. Jak to rezete, je-li reva jiz postarsi? Muzete nekdo nahrat fotografie svych pergol (nejlepe zima + leto)?

host - 186.98 (?), 1.7.2009 16:19

Zde je něco o podnožích.

Réva plodí na výhonech které narostou v daném roce, žádné kolce, květní pupeny, nic takového. Chci ale upozornit že ne každá odrůda se hodí k řezu na dvě oka. Podle vzdálenosti očka k bázi výhonu raší nové výhony s různě velkými hrozny. Čím dál jsou od báze tím větší hrozen. Pokud ale řežete na dlouhý tažeň, narostou nejpěknější hrozny až na výhonech které rostou na jeho konci... u dvouokých čípků jsou většinou hrozny malé... ale ne u každé odrůdy.

Karlos.

host - 34.168 (?), 2.7.2009 20:52

Souhlasím s Karlosem.  Ajvaz mám na tažně, ale jen pár keřů.  Odhaduju, že VERTIKO mu moc nesedne. Pěknější hrozny má za 3 - 5 očkem.  Na druhou stranu, pokud keře nejsou přetěžovány, plodí i krátkých čípcích nebo i ze stařiny, takže klidně to s Vertikem zkuste.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz