V. vinifera a bezsemenné odrůdy

host - 182.52 (?)
2.4.2011 20:40

O Attice jem nic nenašel. Jesli máte místo, tak jí dejte do skleníku a uvidíte co vám naroste. Nic bych nevyhazoval pokud to neochutnám.
Z odrůd o kterých uvažujete mě Rudu zatím moc nenadchla (malé bobule, pozdní dozrávání), Kimiš Lučistnému mi opadaly vloni všechny květy. Himroda mám jen malého. Ve skleníku mi jsem spokojený s Heliosem a Perletou. Bělehradský mi dost praskal. Ven jsou dobré Venus, Glenora a Somerset.
Letos by mi mělo zaplodit několik dalších bezsemenných odrůd jak venku, tak ve skleníku.
Poměrně hodně již plodících bezsemenných odrůd má Bred i když v lepších podmínkách.
Jde také o to jaká réva vám chutná. Asi by bylo nejlepší buď je ochutnat nebo vysadit několik odrůd.
Na Kladně vám to určitě bude dozrávat lépe než u mě.

Luděk

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 177.20 (?), 1.4.2011 23:03

Jak jsem psal ve skleníku je vlhko pokud ho nevětráte. U mě je to na hlavně na jaře a na podzim kdy skleník zavírám na večer kvůli mrazům. Já jsem do skleníku dával na trvalo většinou čistou viniferu nebo málo odolné odrůdy. Jinak jsem tam vyzkoušel více odrůd které jsem pak přesunul nebo přesunu ven. U mě je to vynucené podnebím, takže první rok nebo dva nechám révu ve skleníku, aby narostla. Je v kyblíkách a pak se rozhoduji kam s ní. U vás ale asi toto není nutné. Neznám vaše podmínky, takže nevím jak veliký efekt by u vás měl skleník. Skleník vám může révu urychlit a na podzim zase ochránit před mrazy. Nevím jak u vás dozraje AT 6-3 SK. U mě byla vloni poslední Muškát Italia, která dozrála v říjnu. Viktoria je ve skleníku asi zbytečná. U mě vloni pěkně zaplodila, ale už ji mám venku. Co bych doporučil do sleníku? Hlavně, aby to nepraskalo nebo se musí dát pozor na zálivku. Pro urychlení sklizně něco hodně ranného např. Garold a něco pro pozdní sklizeň. M. Itálie bych asi nedoporučil a AT 6-3 SK má myslím Bred. Ten zkouší hodně odrůd, ale v lepších podmínkách než jsou moje. Letos mám připraveno na zkoušky opět několik desítek nových odrůd, takže v leté nebo na podzim mohu dát vědět. Z bezsemenných bych doporučil např. do skleníku Hélios, Perleta (u mě ve skleníku), ven Somerset, Venus, Glenora. Co se týká venkovních podmínek tak jsou určitě hodně rozdílné. Já mám zahradu 430 mnm v Karlovarském kraji kde poměrně hodně prší. Zimní mrazy sice nejsou velké, ale léta zase ne moc teplé a na jaře a na podzim jsou časté mrazíky. Luděk

host - 163.202 (?), 2.4.2011 8:03
Dobrý deň Luďku! Vaše odporúčania ohľadne výberu odrôd budú istotne cenné hlavne pre pani Jitku, ktorá zahájila túto diskúsiu. U nás na Záhorí tiež nie sú ideálne podmienky ako napr. okolo Pezinka. AT 6-3 SK mi v tomto roku bude prvý raz plodiť, tak uvidím. Podľa Bred_ika je na Hanej pri AT problém s dozrievaním, u mňa to asi bude podobné. Ametyst mi v poslednej dobe vymŕza. Skleníček je dobrý aj pre dopestovanie plánt zeleniny a kvetiniek (manželkina doména), ale nakonec to asi dopadne tak, že obidve sorty preočkujem niečím odolnejším a skorším. Prajem Vám príjemný víkend a ešte raz ďakujem za dobré rady! Paľo

host - 25.112 (?), 2.4.2011 13:49

Přeji krásný den, děkuji za diskusy.Můj konkrétní problém je: loni na podzim jsem koupila odrůdu Attica.Nikde o ní není nic psáno, jen co bylo na sáčku od firmy Jural, ale bylo snad na všech nabízených odrůdách to samé, takže nevím jestli se tomu dá věřit!!Jelikož jsem jí potřebovala teď přesadit, vyryla jsem ji a zvažuji jestli ji mám dát do toho skleníku, nebo nechat venku, nebo vyhodit a koupit do skleníku   Afroditu, Rheu,Kimiš Lučistij nebo Picurku a ven třeba Himrod.Bydlím cca 350 m/nm okres Kladno.Jitka

host - 182.52 (?), 2.4.2011 20:40

O Attice jem nic nenašel. Jesli máte místo, tak jí dejte do skleníku a uvidíte co vám naroste. Nic bych nevyhazoval pokud to neochutnám.
Z odrůd o kterých uvažujete mě Rudu zatím moc nenadchla (malé bobule, pozdní dozrávání), Kimiš Lučistnému mi opadaly vloni všechny květy. Himroda mám jen malého. Ve skleníku mi jsem spokojený s Heliosem a Perletou. Bělehradský mi dost praskal. Ven jsou dobré Venus, Glenora a Somerset.
Letos by mi mělo zaplodit několik dalších bezsemenných odrůd jak venku, tak ve skleníku.
Poměrně hodně již plodících bezsemenných odrůd má Bred i když v lepších podmínkách.
Jde také o to jaká réva vám chutná. Asi by bylo nejlepší buď je ochutnat nebo vysadit několik odrůd.
Na Kladně vám to určitě bude dozrávat lépe než u mě.

Luděk

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 4.4.2011 9:24

Attica je modrá bezsemenná odrůda řeckého původu. V našich podmínkách má zřejmě málo tepla, chuťové reference nejsou na ní nejlepší. Zkuste ji dát do toho skleníku. Afrodita ve skleníku bude určitě dobrá, sám jí tam dám také. Picurka by u vás měla dozrát bez problémů venku, pokud nemáte vyloženě špatné stanoviště. Je škoda, aby zabírala místo ve skleníku. Rhea je chuťově výborná, ale obsahuje poměrně velké rudimenty. Je poměrně pozdní. Kišmiš lučistyj je dobře popsán na bredwine.wz.cz.  Himrod je labruska, měkká dužina, chuť se směsí malin, jahod a nevím ještě čeho všeho možného, tak abyste nebyla překvapená. VJK

host - 151.26 (?), 4.4.2011 18:51
Dobrý deň pani Jitka! Dovolím si poopraviť trochu zavádzajúce údaje o veľkoplodej stolovej bezsemennej odrode Rhea (slov.Jupiter). Rhea práve naopak má tak malé či mäkké rudimentárne semená, že ich pri jedle nevnímate. Bezsemenná je plným právom. Dozrievanie závisí na stupni zaťaženia úrodou. Ak v auguste otrháte okolo hrozna staré listy, získate exkluzívne vyfarbené strapce. Pestujem ju bez problémov v okrajovej vinohradníckej oblasti pod holým nebom. Dozrieva v priebehu septembra. Nedávno som zverejnil fotografiu z 30.8., kedy boli strapce už zrelé. Už 2x som na strapcoch zaregistroval cibéby, čo som zatiaľ na žiadnej stolovej odrode nespozoroval. Objektívne môžem zhodnotiť, že dozrievanie napr. Ametystu je iba o týždeň skoršie, ale mrazuodolnosť či presnejšie mrazuneodolnosť neumožňuje v našich podmienkach pestovať Ametyst vonku. Kríženie Aptiš Aga x Cardinal je určené do teplých polôh. U rovnakého neskorozrejúceho kríženca Purpur je táto situácia ešte výraznejšia. Do skleníka by som Vám odporúčil aj často predávané moravské novokríženia Olšava, Pola, Vitra... Paľo

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 4.4.2011 19:28

Skoro vám až závidím, jestli máte Rheu takovou, že při jídle nevnímáte rudimenty. Moje zkušenosti, a zkušenosti na polských a ukrajinských webech jsou bohužel opačné  - rudimenty jsou poměrně značné a cítit jsou, zejména v teplejších ročnících. Nic to ovšem nemění na skutečnosti, že chuťově je to výborná odrůda, a na V.vinifera i poměrně odolná.

Dávat do skleníku Olšavu v 350mnm je plýtvání místem, dozraje venku. Tazatelka bude mít podobné podmínky jako já, možná o trochu lepší. Skleník je vhodné ponechat na náročnější a hodnotnější odrůdy. VJK

host - 151.26 (?), 4.4.2011 20:48
Mrzí ma, že nemôžete okoštovať ozajstnú Rheu. Bol som ochotný Vám na Chomutovsko poslať pár rezkov, abyste sa presvedčil o jej bezsemennosti, ale na samom začiatku ste rozhodol, že u Vás nedozreje. Nemyslím si, že Záhorie je výrazne teplejšie. Ak ste odkázaný iba na informácie z webov, potom sa nečudujem, že radíte iba sprostredkované a bohužiaľ mylné informácie. Osobne viac hodnotím chuť Ametystu oproti chuti Rhey, asi preto, že Ametyst je mäsitejší, chrumkavejší a má zvláštnu sladko svieravú chuť. Po stránke mrazuodolnosti sa Rhee nemôže vyrovnať. Čo spraví Ametyst pod sklom v skleníku, ťažko povedať. Pripadá mi málo odolný k hubovým ochoreniam. Viac ako 2x ročne striekať nechcem. Paľo

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 16.5.2011 19:25

Až teď jsem si všiml vaší reakce v obvyklém duchu... Já jsem nerozhodl na samém začátku, že u mě Rhea nedozraje, pěstoval jsem ji u mě a u tchána celkem 6 let. To je dostatečně dlouhá doba na otestování. Velké rudimenty měla každý rok. Navíc Rhea (Jupiter) je poměrně specifická odrůda, tudíž ji lze snadno identifikovat a záměna s jinou odrůdou je v podstatě vyloučena. Radit si ale netroufám, a už vůbec ne podle informací na internetu.  O velkých rudimentech Rhey je možno se dočíst např. zde  VJK

host - 131.69 (?), 16.5.2011 22:00
Dobrý deň! Neviem, odkiaľ pochádza tá Vaša Rhea, ktorú ste pestoval, ale moja bezsemenná bola kúpená v Droždíne. Znovu prikladám foto, kde na bobuliach presvietených slnkom nevidíte žiadne tiene semien. Nemôžete ich vidieť, lebo sú nepatrné a mäkké, takže pri jedle ich nevnímate. Nemám dôvod Vás "ťahať za nos". Verím tomu, čo mám doma a čo každý rok koštujem. Bezdôvodne zrejme nebola Rhea zaradená medzi bezsemenné odrody. Možno ste pestoval daaký menej vydarený klon slovenského Jupiteru. Paľo
Rhea (Jupiter)-Slovensko (Záhorie)
Rhea (Jupiter)-Slovensko (Záhorie)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty