Dobrý den, prosím o radu, jakou chorobu trpí naše vinná réva, bílé, Hibernal. Začala cca před 14dny, žloutnou a následně uschnou spodní listy a usychají vrcholky výhonů. Projevila se na dvou hlavách a postupně se šíří na ostatní. Děkuji moc předem.
Dobrý den, prosím o radu, jakou chorobu trpí naše vinná réva, bílé, Hibernal. Začala cca před 14dny, žloutnou a následně uschnou spodní listy a usychají vrcholky výhonů. Projevila se na dvou hlavách a postupně se šíří na ostatní. Děkuji moc předem.
Za podobných príznakov mi začiatkom júla v priebehu 10 dní odišiel dvojročný pravokorenný Solaris pestovaný na Vertiku. Ako keby niekto polial pôdu okolo koreňa daakým svinstvom. Paľo
Solaris má rád pohnojení hořkou solí hned při výsadbě, je to vzrůstnější odrůda, na Vertiko se nedoporučuje.O RR se např.tvrdí, že jako pravokořenný má životnost 6 let. AB
Síran horečnatý som dával na list aj do pôdy, takisto Hycol 8-Z obsahuje 5% Mg. Horčík potrebuje aj MM a rastie v pohode. Príčina úhynu pravokorenného Solarisu bude niekde inde. Hneď vedľa mám 2 korene (vertiko) Chorvatu (hovorí sa mu "Smradlák", pretože dozrievajúce hrozno intenzívne muškátovo voní aj na niekoľko metrov). Jeden koreň je v poriadku a druhý-bližšie k uhynutému Solarisu má už druhým rokom silnú chlorózu. Nepomohol ani horčík ani železo. Ďalšie 2 Solarisy-2 m napravo- mám na nemeckej podložke, tie sú zatiaľ v pohode. A rodia aj na vertiku. Testujem a zisťujem, že nie všetko, čo sa píše, musí byť pravda. Solaris nie je odroda, ktorá rodí vyložene na dlhom dreve. Paľo
Omlouvám se, že jsem tak dlouho nenapsala, ale problém se vyřešil sám když zapršelo. u nás je opravdu hodně sucho a mladé rostliny asi nestíhaly zásobovat vodou hrozny a listy.