Úplný amatérský začátek

Kawas - (12) - 70.228 (?) 
15.6.2010 19:12

Dobrý den, tak zase po čase zdravím příznivce révy. Dle rady v rámci chvilkového volna čtu diskuzi o révě. Zárověň přikládám foto jak jsem pokročil v pěstování a mám jeden dotaz. K mé ohromné radosti se na révě vysezené v dubnu sem tam objevili první hrozny (vždy na jedné rostlině jeden hrozen) a na toto se zde názory různí. Mohu je ponechat nebo nemilosrdně ustřihnout? děkuji

hrozen
hrozen
Bez názvu
Bez názvu
příprava na drátování
příprava na drátování

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 15.6.2010 19:53

Nemilosrdně ustřihnout, byť to hodně láká nechat. V prvním roce je potřeba každá živina, ty co by réva dala do hroznů by mohly v zimě chybět.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 15.6.2010 22:06

i ja jsem je objetoval :-(jak u Müllera tak u Krystalu, vylezly ze zeme jak splaseny a uz ted maji pul metru, tak cim delsi tim lepsi.-) za to Regent vylezl ted v patek-jemu to tedy trvalo..

host - 127.153 (?), 27.6.2010 10:13

Sice nevím, jestli se to může, ale risknu to. Tak jsem s přítelkyní koupil část zahrady "neudržovaný prales u lesa" u Brna. No a jen tak mne napadlo, že občas kousnout do "vlastnoručně" vypěstovaného hroznu stolního vína by mohlo být zajímavé a snad i chutné. Takže než jsem nějakou tu stokorunu za 10 sazenic obětoval, tak jsem napřed za 259,-  Kč dostal od přítelkyně (vlastně od Ježíška) z edice Abeceda české zahrady knížku od autora Pavla Pavlouška Pěstování révy vinné v zahradách. Je to poměrně stručná knížečka s fotečkama a obrázkama. Myslím, že obsahuje vše základní nejen pro úplné začátečníky a amatéry jako jsem já. Taky se domnívám, že někdy je vhodné si přečíst i něco jiného než spoustu mnohdy i protichůdných informací různých odborníků a laiků na internetu. Ten pan autor je snad profesorem na vysoké škole v Brně- dříve (nedávno) se jmenovala Mendelova zemědělská a lesnická univerzita.

Přeji pěstitelské úspěchy.

Zdeněk

host - 160.65 (?), 30.6.2010 11:43

Tisíckrát souhlasím s tímto příspěvkem. Jinak: i zkušení vinaři se učí celý život.

J. Jadrný

host - 160.65 (?), 30.6.2010 11:50

A ještě něco, myslím, že hlavy jsou zasázené vysoko. Většinou se každý snaží na zimu vytvořit hliněný růvek nad roubováním. Při velkých mrazech a vymrznutí kmínku, se zapěstuje ze spících oček nový (nové).

J. Jadrný

Kawas - (12) - 126.81 (?), 9.8.2010 19:00

Přeji dobrý navečer..

Dávám k dobru opět pár fotek jak jsem pokročil v pěstování révy. Roste jako z vody a s tím mám další otázky.. Různí se tu názor jak pokračovat v prvním roce, když mi réva narostla tak, že už dosáhla růstem zamýšlený pěstitelský tvar a už ho i přerůstá. Mám začít zakracovat výhon aby mi zesílil kmínek nebo mám révu nechat dál růst a zakrátit až při zimním řezu..?

S tím souvisí i další otázka. Ponechal jsem z každé hlavy dva výhony, abych v případě nutnosti použil záložní, mám i druhý vzrostlí výhon v této době zakrátit na dvě očka, aby se podpořil růst hlavního kmínku..?

děkuji za odpovědi

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 9.8.2010 19:44

Sazenice máte moc pěkné. Doporučil bych je zakrátit na konci výhonů až na přelomu srpna a září. Vůbec nevadí, že horní část nevyzraje, ale určitě pomůže při vyzrávání spodní části - budoucího kmínku. Pokud už jste nechal růst dva výhony a chcete mít jen jeden kmínek, nechte zakrácení na dvě očka až na zimní řez.

Kawas - (12) - 179.172 (?), 26.8.2010 19:17

Přeji pěkný navečer... Dávám k dobru pár foteček jak réva roste, některé výhony mají už tři metry.. takže je na čase pomalu přemýšlet o zakrácení.. Budu muset provést v nejbližší době, už nestačí drátování...

A zároveň mám dotaz jaký máte názor na druhý a třetí obrázek..? Je možné aby začaly na révě vinné v tento čas rašit očka nebo je to určitý druh zálistku?? děkuji za odpovědi

1.
1.
2.
2.
3.
3.

Ferby1 - (41) - 251.226 (?), 27.8.2010 8:20

Sazenice máte pěkné, jsem na tom velmi podobně s pěstováním révy, nechával jsem ale jen jeden výhon na budoucí kmínek. Ty co mají u mě 2,5 - 3 metry již též asi zakrátím, ostatní ještě nechám trošku povyrůst a rovněž brzy zakrátím. Ty fazochy (zálistky) co máte na fotce 2 a 3 se mi tvoří také a to v místech, kde jsem už fazoch vylomil třeba před dvěma měsíci, dělá se mi to ale jen u dvou až tří těch nejsilnějších sezenic, dokonce mě odspodu vyrazili nové výhony (ty jsem ale hned vyštípnul). Jediný problém co mám s těmito fazochy je ten, že mi příjdou již velmi silné vyrůstající z předešlé rány po vylomení původního (prvotního) fazochu. Mám pocit, že tím dělám velký zásah do sazenice - zůstává totiž po vylomení těchto fazochů poměrně velká rána (jizva). No nevím, ale každopádně je stejně vylamuji...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz