Svätomartinské víno
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 117.166 (?), 26.8.2019 11:54, zobrazeno: 3833x
Tak sme cez uplynulý víkend na Hlohovecku už založili Svätomartinské. Zmeska tento rok pozostávala z Mullera a najmä Veltlína červeného ranného, a musíme priznať aj máličko Irašaja. Aj keď sme to tento rok troška podtrhli, a osi a sršne sa moc nenažrali, cukornatosť sa podĺa refraktometra pohybovala v rozmedzí 19.5 % až 23%, celková zmes potom dala úroveň dostatočných 20.3 %. Základom voňavého ružového úspechu je necukriť a hlavne nesíriť. A ak je k dispozícií dostatočne chladná pivnica (<12 C) tak máte o radosť postarané až do veĺkonočných sviatkov. Máte aj Vy dobré skúsenosti s medom voňajúcim iskrivým mladým vínom?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.17 (?), 26.8.2019 16:37
Iršaj je tam uznávam nelegálne ale má čo k výslednej aróme povedať, zmes Muller a VČR určite k uznaniu statusu nevadí ... nezasírenie je požiadavka zásadná, nakoľko sa po ňom inhneď zmení farba na fádnu žlto-zelenú a zmizne ta neuveriteľne atraktívna farba tmavého horského medu viditeľná len v dostatočne veľkom objeme vína s prevahou veltlína a to čo je najdôležitejšie - opojná medová vôňa...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 89.22 (?), 5.2.2020 8:22
Já jsem dělal doposud z VČR pouze burčák a raději ho vypil, letos jsem udělal víno, bez síření a docukrování, krásná medová barva. Lehce jsem víno zasířil až při lahvování.
|
|
|
|
|
|
|
host - 117.166 (?), 6.2.2020 13:17
Ak by ste zasíril viac, tá nádherná farba by zmizla. Môžete potrvdiť aj medovú vôňu ak ste málo dosládzali?
|
|
|
|
|
|
|
host - 89.22 (?), 6.2.2020 21:44
děkuji za odpoveď,
ani jsem to moc nečekal. Můžu potvrdit opravdu medovou vůni. Víno se hlavně rozvonělo, až při vyšší teplotě. Když jsme láhev ze sklepa donesenou otevřeli, tak chuť a vůně byli mnohem méně výraznější než když víno po nějaké době bylo"teplejší." Toho jsme si všimli všichni tři, co jsme víno pili, jak s rostoucí teplotou víno chutná lépe a rozvonělo se.
Jsem zvědav, jak to bude letos. Vím, že od této odrůdy se ustupuje, ale v našich podmínkách je vynikající, plodí výborně, akorát ji musím chránit sirným postřikem proti padlí. Já na ni nedám dopustit, neboť ještě před 10 a více léty u nás nic jiného nedozrálo /365 m.n.m./ Ještě dozrála dobře čabaňská perla, ale ta je hodně haklivá na nemoci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 117.166 (?), 7.2.2020 7:57
Tak to má mám naozaj radosť, že sa spoločne môžeme rozpamätávať na staré sorty a tradičné postupy. V staršej literatúre sa píše, že podobné voňavé zážitky môžeme očakávať aj u iných dobre vyzretých veltlínov. Keď som prvý krát z malého vinohradu s Veltlínom Červeným Ranným pripravil mladé víno bez síry, cukru a dal som k mladému vínku privoňať a ochutnať susedovi, skúsenému to vinohradníkovi, ten bol intenzívnou vôňou a iskrivou chuťou tak prekvapený a zaskočený, že nechcel veriť, že som nepridal nejakú aromatickú chémiu... Následne vyklčoval svoj vinohrad (!), čo samozrejme nebol môj úmysel... ;) Chcel som povedať, že pri výbere sort u vína som dosť konzervatívny a staré sorty aj keď potrebujú väčšiu opateru nám časom ukážu dôvod prečo toľko rokov v našich podmienkach pretrvali. Predminulý rok som vysadil Rulandské šedé, tak už sa veľmi teším na experimentovanie so zmeskami (Pinot Gris +VČR).
|
|
|
|
|
|
|
host - 17.154 (?), 9.2.2020 23:05
Ja si kupuji vino VCR s rulandou sedou... rulandu sedou v mych podminkach neupestuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 89.38 (?), 30.9.2020 22:09
I letos jsem aložil víno z VČR, již po 3 dnech se linula medová vůně, nyní je ve stádiu burčení...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|