Svätojurské vinohrady



                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 237.178 (?) 
6.2.2014 22:27

Rád poradím a pomôžem, pokiaľ je to v mojích možnostiach, pane Georgi. Pýtal ste sa aj na zvyškový cukor. Ten by už nemal u dokvaseného vína klesať. Víno sa po zasírení čistí, koloidné látky klesajú na dno a nadbytočné vínany vypadávajú z roztoku. Súčasne vznikajú za neprítomnosti kyslíka nové organické či organominerálne zlúčeniny, ktoré zvyšujú kvalitu zdravého vína.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 224.63 (?), 7.2.2014 22:25

V zime sa trosku ochladi aj v pivnici a klesne rozpustnost kamena vo vine.

               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6611) - 9.2 (?), 7.2.2014 21:25

Přidám zkušenost starého vinaře nováčka z Vysočiny. Letos jsem u dcery v Pardubicích otrhal několik keřů modrých bobulí neznámého původu. Snad by to mohl být Modrý Portugal. Protože keře nebyly rok řezané, byly přetížené a cukernatost byla kolem 14 %. Ručně jsem to odzrnil, podrtil, nechal dva dny naležet a vylisoval. Dosladil na 21. Kvasilo to samovolně, dobře, čistě. Ihned po vykvašení a prvním stočení to nebylo k pití, drsné a kyselé, přemýšleli jsme, jestli to vylejem hned, nebo se to nechá na svařák. Protože vím, že vinaři nechávají víno na kvasnicích, dokonce s ním míchají, aby kvasnice byly rozptýlené, udělal jsem to taky. Někdy koncem prosince jsme začali pozorovat ústup té trpkosti a kyselosti. To pokračovalo a tento víkend těch pár litříků stočím. Vínko je růžové, příjemé, s jakýmsi jahodovým nádechem. Docela čiré, jiskrné s krásnou růžovou barvou. Řekl bych že je dobré, jen je ho málo. Od té doby vím, co znamená, když vinaři koštují a zjišťují, jak se víno vyvíjí.

                  
host - 39.219 (?), 7.2.2014 22:20

Výroba růžového vína je dobrou volbou. Svěžest, ovocitost a nižší lihovitost s kapičkou zbytkového cukru dělají z růžového ideální pítí pro první teplé jarní a letní dny. Přesto bych na Vašem postupu alespoň jednu věc upravil. Doba naležení na slupkách pro výrobu růžového by měla stačit kolem 6 hodin. Do šťávy nepřejde tolik tříslovin.        Víno si ponechá světlou růžovou, dle odrůdy až lososovou barvu po překvašení.  Pokud je u bobulek nižší cukr, obvykle převládá kyselinka. Víno se potom dobře čistí, je vhodné i pro delší ležení v lahvi. Vína s vyšší kyselinou je dobře ponechat na kvasnocíh co nejdýl, kvasnice kyselinu stahují.  Proto je u malovinařů dobře dělat víno ve skle, je okem rozpoznat zdravotní stav kvasnic. Další možné kroky pro zvýšení kvality výsledného produktu mohou být odkalení moštu, použití vybraných kvasinek.  Mladý růžák od ledna ochutnávám, obvykle poprvé rozlévám na první jarní den.    j.c.

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6611) - 9.2 (?), 7.2.2014 23:45

Tak snad není všem dnům konec. Když osud dovolí, zkusím to letos. 

Trnovské rosé
Trnovské rosé
   
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 56.61 (?), 6.2.2014 21:13

Pěkné čtení pane Paľo - i když já mám v krvi spíš ty delší "liány" na drátech s množstvím krásně hořkých šištic a nápoje z nich barvy zlatavé. A dobře mi tak! smiley

      
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 237.178 (?), 6.2.2014 22:17

Humulin a lupulin nie sú tiež k zahodeniu, pane Mikeši. Rozumná dávka je pre naše zdravie prospešná. Aký máte názor na vysokoalkoholické medové pivo?cheeky

         
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 56.61 (?), 7.2.2014 20:01

Tak to jsem ještě nepil, ale proti gustu... Já raději klasiku.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika