Přidám zkušenost starého vinaře nováčka z Vysočiny. Letos jsem u dcery v Pardubicích otrhal několik keřů modrých bobulí neznámého původu. Snad by to mohl být Modrý Portugal. Protože keře nebyly rok řezané, byly přetížené a cukernatost byla kolem 14 %. Ručně jsem to odzrnil, podrtil, nechal dva dny naležet a vylisoval. Dosladil na 21. Kvasilo to samovolně, dobře, čistě. Ihned po vykvašení a prvním stočení to nebylo k pití, drsné a kyselé, přemýšleli jsme, jestli to vylejem hned, nebo se to nechá na svařák. Protože vím, že vinaři nechávají víno na kvasnicích, dokonce s ním míchají, aby kvasnice byly rozptýlené, udělal jsem to taky. Někdy koncem prosince jsme začali pozorovat ústup té trpkosti a kyselosti. To pokračovalo a tento víkend těch pár litříků stočím. Vínko je růžové, příjemé, s jakýmsi jahodovým nádechem. Docela čiré, jiskrné s krásnou růžovou barvou. Řekl bych že je dobré, jen je ho málo. Od té doby vím, co znamená, když vinaři koštují a zjišťují, jak se víno vyvíjí.