Stepit alebo vysadzat?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.250 (?), 22.12.2010 12:59, zobrazeno: 10091x
dobry den. mam cca 40roc. vinohrad a problem s perenosporou. je to vetsinou veltlin zeleny. chcel by som prejst na nejaku rezistentnu odrodu. ma zmysel urobit to zastepenim, alebo radsej "cista praca" vysadzat sadenice? asi 100ks. dakujem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.183 (?), 22.12.2010 16:54
Záleží na stavu stávajících keřů, já bych to zkusil půl na půl. Na druhou stranu, 40 roků není tak málo, pokud vám nevadí několikaletý výpadek úrody, tak zasaďte vše nové a máte hotovo do konce života.
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.249 (?), 22.12.2010 22:29
Naštěpovat není problém, nejlépe tvrdý roub do zeleného letorostu.
Problém nastane při teplotách pod - 15 stupňů. Přeštěpované keře snadno vymrznou a můžete štěpovat znovu. Zkrátka, lepší jsou sazenice, Hibernal, Solaris dobře rostou i ve staré vinici.
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.250 (?), 23.12.2010 9:01
tiez si myslim ze je to dobra investicia. aj ked velka robota. budem musiet na jar kazdy koren vykopat aspon 50cm, dat tam kompost, naspat zeminu a zasadit sadenice. na to iste miesto? dakujem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 172.201 (?), 28.12.2010 16:36
Dobrý deň!
Mám takisto 100 starých-33ročných koreňov. Rozhodol som sa pre jarné očkovanie do starých kmeňov. Prvý rok 50 (každý druhý v rade) a druhý rok zvyšok. To aby nebol výpadok úrody taký náhly a nech to vo vinici nevyzerá tak "vyholené." Nevýhoda je len jedna-takisto ako u odrôd štepovaných na podpníkoch: ako už spomínal iný diskutujúci, pri vymrznutí kmeňa sa začína odznova, ale keď staré korene vydržali 3 desaťročia, tak snád nie sú k mrazom tak náchylné? Prirodzene nové očká budú mrazuodolnejšie a najmä rezistentnejšie k chorobám. Ešte jedna malá nevýhoda: v prvých týždňoch po očkovaní treba dôsledne vylamovať vyrašené slepé očká pôvodnej sorty, aby miazga z koreňov prúdila do nových letorastov. Ale to predsa nie je tak namáhavé, ako rigolovať, hnojiť a sadiť nový vinohrad. Pravdaže záleží na zdravotnom stave starých koreňov, najme ak ide o virózy. Inak sa vinič dožíva vysokého veku a je to podľa mňa vždy hlúposť likvidovať starý zdravý koreň! Výhody spôsobu, pre ktorý som sa rozhodol: Mám južný, dosť suchý svah. Voda po ruke nie je, iba ak dovážať v bandaskách. Staré korene si nájdu v hĺbke dostatok vlahy potrebnej k ujatiu očiek. Ak na jar preočkujem polovinu koreňov, na jeseň oberám polovicu pôvodnej sorty a na budúcu jeseň panenskú úrodu novej. Po dvoch rokoch oberám z celého radu novú úrodu. Mladý vinohrad zo sadeníc poctivo zavlažovaných s rizikom výpadku a podsádzania neujatých sadeníc Vám skôr ako za 3 roky rodiť nebude a to nehovorím o cene materiálu. Tak to dobre zvážte, času na rozmýšľanie máte stále dosť... Paľo
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.142 (?), 28.12.2010 20:47
Dobrý den
Mohl bych poprosit o nějaký návod jak takový keř jednoduše přeroubovat jinou odrůdou?Dostalo se mi do ruk náhodou Silvánské zelené.Letos poprvé rodilo ale hrozny zdaleka nedozrály.Přeci jen to není odrůda na Vysočinu.Jinak mám dalších 20 keřů klasických odolných stolních odrůd a ty jsou samozhřejmě v pohodě.
Děkuji Roger
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.219 (?), 28.12.2010 22:16
Pánové, když si nechcete nechat poradit, tož šťěpujte. Co už sem se naposlouchal krásných teorií o přeštěpování...
Pro podsazbu není třeba kopat krátery, ale stačí normální jamka, vhodná odrůda a podnož /bujnější/, ochrana proti okusu. Po výsadbě v době sucha občas zalévát a máte třetím rokem úrodu.
Sám takto obnovuji staré vinice - ročně kolem 2. tis. keřů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.250 (?), 30.12.2010 9:16
ja som sa uz rozhodol vsetko stare vybrat a sadit sadenice Hibernal. len by som potreboval poradit, na akom podpniku su najvhodnejsie do urodnej pody. (roky hnojena zahradkarska hnedozem, n.v. 120m, Podunajska nizina)
dakujem.
|
|
|
|
|
|
|
bred_ik - Zlatý Zahrádkář (899) - 210.254 (?), 30.12.2010 10:59
Do úrodné půdy se většinou doporučuje podnož SO4 nebo Binova.
Ale nedá mi, abych se nevrátil k výběru odrůdy. Právě Hibernal má pravděpodobně nízkou odolnost k perenospoře, která Vám dělá největší problémy. Aby jste nešlápl z bláta do louže. Už jsem někde zaslechl, že odolnost Chancelloru (rodič Hibernalu) proti perenospoře je v současné době velmi nízká. V přehledu německého sortimentu révy za rok 2008 je přímo napsáno, že náchylnost Hibernalu k perenospoře je střední až vysoká!
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.250 (?), 3.1.2011 9:39
Pan Bred_ik, ja som sa docital ze voci perenospore ma strednu odolnost. moze byt ze tato odolnost z roka na rok klesa? Velmi sa v tom nevysnam a rad si od Vas necham poradit.. povedzte mi teda, ktoru bielu odrodu mi doporucujete? moje atributy poznate. n.v. 120m, urodna poda, slabe vetranie a tuzba vyrobit aspon trochu lahodne vino. Solaris je zbytocne skory, o Vesne som sa nedocital absolutne nic. Malverina ma dobre ohlasi aj odoslnostou aj kvalitou vinka. mate s nou osobnu skusenost?
dakujem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|