Snížení kyselisti ve víně
|
|
|
|
|
 |
 |
|
pajja - (24) - 24.183 (?), 14.9.2008 11:42, zobrazeno: 18888x
Ke snížení kyselosti vína se normálně používá vápenec či vápenné sloučeniny.
Zkusil jsem použít pro tento účel jedlou sodu a kyselost vína jde také dolů. Ale kromě kyselosti se ztrácí i vůně a při větším množství sody se mění negativně chuť. Nevíte někdo, zda dojde časem k vysrážení chem. sloučenin a stabilizaci chuti a vůně?
|
|
 |
|
 |
 |
|
jgeneral - Stříbrný Zahrádkář (165) - 209.3 (?), 14.9.2008 16:07
Nejsem velký chemik, nevím. Přebytečný obsah sody se může mj. projevovat zemitostí (podobně jako kys. křemičitá při čeření). Ztráta aroma je opodstatněná, neboť se chemicky zvyšuje hodnota pH a část aromatických látek se naváže na estery. Víno pak přestává vonět a při překročení hodnoty pH 4 se síra začíná téměř všechna vyvazovat. Tím se víno stane velmi náchylné na oxidaci a biologicky nestabilní.
K vysrážení sody nedojde, neboť se rozpustil a zreagoval. Může se ale vysrážet nějaká jiná sloučenina, o čem však pochybuji. Vím, že soda je velmi levné řešení, ale tomu také odpovídá i výsledek. Je vhodný spíše pro odkyselování destilátů, neboť ten se následně přepaluje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 5.39 (?), 14.9.2008 21:14
Praktické zkušenosti s tím nemám (a mít nebudu, ctím kyselinku), nicméně úprava pH může dosti drastický vliv na barvu (v případě červených vín) - antokyanová barviva reagují na změnu pH velmi citlivě.
K vysrážení vápenatých solí organických kyselin by mělo dojít v každém případě - vinný kámen (sodnodraselná sůl kyseliny vinné) pomalu vypadává i z vín, do kterých se nic nepřidává...
|
|
 |
|
 |
 |
|
pajja - (24) - 168.167 (?), 15.9.2008 7:34
Byl to jen pokus, ne příliš úspěšný. Ale bylo to na červeném víně a žádné změny barvy jsem nepozoroval.
Mohu konstatovat, že asi po 24hodinách od aplikace malého množství sody (tak na špičku nože do 3dcl) byla chuť i vůně uspokojivá, ale pro nějaké větší redukce kyselin to fakt není použitelné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář (161) - 69.66 (?), 5.10.2008 15:56
CO takhle BOK?
biologicke odbourani kyselin-pomoci bakterii lactobacilus plantatus, oenococus oeni, provadi se u cervenych vin.
lze je zakoupit v odbornych prodejnach, nebo pockat az se vam nastartuje samovolne po kvaseni, chce to ale aby ve vine nebyla zadna volna so2;BOK vam redukuje kyselinu jablecnou tim ze ji rozlozi na kyselinu mlecnou a co2.
chce radeji predchazet kyselosti tak ze redukujete zatizeni kere, v horsich podminkach pestovat rannejsi odrudy, a hrozny nechat dostatecne vyzrat.
Je to jen takovy nastin, doporucuju precist odbornou publikaci.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 32.19 (?), 5.10.2008 20:15
Druhe kvasenie nemusi spravit vinu moc dobre. Potom nie je iste, ci kvasenie kyseliny odstrani kyslost, ci nezmeni len anion kyseliny a kyslost zostane. Mozno by pomohou vapenaty bentonit alebo zeolit. Ale mozu obsahovat stopy jedovatych latok, takze by som to neriskoval. Iba ak by boli nejake potravinarske.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.167 (?), 23.2.2009 8:18
V 50l demižonech mi od začátku října kvasilo červené, do tohoto víkendu leželo na kvasnicích, stočil jsem ho až 22/2/2009. Dost jsem se obával výsledku, ale víno vypadá velice dobře, žádné cizí pachutě ani vůně po kvasnicích, dokonce i kyselost je nižší než v minulých letech. A to nebyl loňský rok tak dobrý jako roky minulé.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|