Skladovanie domáceho červeného vína
|
|
|
|
 |
 |
|
jan14 - Bronzový Zahrádkář (90) - 70.106 (?) 22.9.2016 17:18, zobrazeno: 6864x
môžem skladovať domáce červené víno v bielej potravinárskej bandaske? či plastovom sude na víno s parafínovaným vnútrom? v bežnej domácej pivnici
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.216 (?), 22.9.2016 19:13
Nevím o jaký objem jde, ale běžné bílé kanystry na dlouhobější skladování nejsou vhodné, víno z tohoto typu přijímá pachy plastu. Nejvhodnější je sklo, pokud není tak Pet lahev, z materiálu jako jsou petky bývají i 4 l kanystříky s nosným ouškem přes uzávěr, rozhodně doporučuji po naplnění zmáčknutím vytlačit veškerý vzduch před dotažením víčka. Výborná nádoba na víno je i z barelové balené vody o objemu 19 l. j.c.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.109 (?), 22.9.2016 19:44
Stále více se ve vinařství apod. používají kádě, sudy a tanky z umělých hmot. S příslušným potravinářským atestem. Také "potravinářský" líh se z lihovarů distribuje v plastových 1000l kontejnerech. Tak asi záleží na materiálu.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.216 (?), 22.9.2016 20:24
V integrované výrobě vína je použití těchto plastových nádob ovšem poněkud zakázané...
..." Při výrobě vína se nesmí používat např. plastové nádoby a jiné, jinak běžné postupy. Cílem tohoto směru je eliminovat používání povolených chem. prostředků na minimum, v co největší míře využívat přirozené odolnosti révy vinné a biologických prostředků." :o) j.c.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Martin_Sviadnov - Bronzový Zahrádkář (61) - 17.241 (?), 23.9.2016 9:58
Zdravím,
v různých obchodech jsem si obhlížel různé plastové bandasky, co mají například 20 litrů objem, mají velký šroubovací černý uzávěr a dvě ucha na chycení. Orientačně jsem si bandasku otevřel a čichnul. Pach plastu je velmi silný a víno bych rozhodně v takové nádobě neskladoval ani nemaceroval, protože bych se bál, že by přejalo tento odér.
Toť moje teoretická zkušenost.
Martin
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 140.144 (?), 25.9.2016 9:36
To je zajímavá informace s těmi stopami plastů při dopingových testech.
(Myslím, že pH krve je skoro neutrální a ani jinak žádné velké "rozpouštědlo" není...)
*
Jinak bych ale věřil výrobcům a atestům. Těžko něčím nahradit a nevyužít vlastností těch moderních plastových materiálů. Ale s Mírou - na nakvašování, hlavní kvašení a tak.
K distrubuci, ležení a uskladnění to považuji za barbarství a neúctu k výrobkům. Byť by se jednalo o "nějaké domácí víno".
*
A jak jsem psal o těch IBM kontejnerech na distribuci 96% potravinářského lihu do likérek...:
Existují materiály které jsou k lihu jakožto silnému rozpouštědlu zcela inertní, ale nízkoalkoholická vína nebo kvasy je díky obsahu kyselin přímo rozleptávají.
To je třeba rozlišovat a vybrat si vhodný materál.
(Třeba nerezové oceli. Jen málo z nich je 100% odolná třeba proti vyšší koncentraci obyčejné NaCl...)
Takže to sklo je nejdostupnější a nejuniverzálnější potravinářský materál. A pak keramika-neporušený smalt. Tyto materiály leptá a narušuje fact jen málo co.
Ale jinak samozřejmě to není nic proti nerezu ve vinařství.
*
Myslel jsem to tak, že každý materiál je k něčemu určen a je třeba si vybrat a nenechávat třeba v nádobách které jsou určené ke sběru dešťové vody nebo ke stavebním míchačkám něco kvasit nebo v nich něco dlouhodobě skladovat.
*
A třeba i to sklo. Pokud by se v něm skladovaly nějaké fluoridy apod., proti kterým je většina plastů imunních, by ho i v nižších koncentracích časem"rozežraly"
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.228 (?), 25.9.2016 10:42
Já jsem to v žádném případě nechtěl zpochybnit, to fact ne!!!
Nemám na to vzdělání, zkušenosti a nic z toho oboru. Moc se omlouvám jestliže to tak vyznělo!
*
Jen mně to zaujalo a překvapilo. Ty možnosti přesných analytických metod.
A taky, že "někde" to jde a jinde o to moc zájem není...
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|