Sázení révy a první řez na kmínek

host - 235.78 (?)
17.3.2010 16:56

Réva vinná se vysazuje na podzim nebo na jaře, stejně jako všechny dřeviny.Vysazuje se tak že celý řízek ať štěpovaný nebo neštěpovaný se zakope tak, aby nad zemí zůstalo jedno nebo dvě očka.Pokud jde o již naštpovaný řízek neboli hotovou sazenici s kořeny,(ty se zakrátí cca na 10 cm a je dobré když se mamočí do připraveného bláta, aby půda ke kořenům dobře přilnula a pak se sazenice (kořenáč) nebo řízek(cca 30 cm dlouhý kousek réví uřízlé ve vinici.)zasune do připravené jámky tak aby po zahrnutí nad  zemí vyčnívalo 1 očko(očka jsou daleko od sebe) u řízku a nebo 1-2 očka u sazenice(očka jsou blízko sebe).Když je asi polovina jamky se sazenicí zahrnuta, půda se přimáčkne a zaleje cca 3-5 litry vody.Po vsáknutí vody se jamka zahrne, aby celá sazenice byla zahrnuta(hlína má být as 2 cm nad nejvyším očkem).U sazenice jsem zapoměl říci, že loní vyrostlý letorost se musí zkrátit na 1-2 očka t.z.na čípek dlouhý asi 2 cm. A pak už se jen čeká kdy nový letorost vyleze ze země, kterou jsme sazenici při výsadbě zahrnuli. To bude asi v polovině nebo ke konci května. Jarní výsadba se má dělat v době kdy půda má již asi 9 stupnů celsia. K očku které má vylézt(vyrůst) je dobré při výsadbě dat nějaký kolík abychom věděli ve kterém místě máme letorost očekávat a při ničení plevelu vyrůstající letorost již pod zemí neulomili.Neštěpovaná pravokořená rostnina naní odolná proti kořenové mšici(révokazu) a může mít kratší životnost, ale pokud se jedná o par keřů a k tomu v nevinařské oblasti nedělal bych z toho problém. Sám mám pravokořenou vinici s 2000 keři již 18 let.Ještě jsem zapoměl říci, že nad očkem ponechává asi1 cm čípek. Uřízků se zase spodní konec zastřihne asi 2 mm pod spodním očkem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 16.70 (?), 28.11.2009 21:49, zobrazeno: 12620x

Dobrý den, prosím o radu...

budu ještě nyní vysazovat révu a nevím jak a přesněji kdy mám provést první řez. Chtěl bych jednou mít kmínek cca 0,8 vysoký a poté řezat na dva tažně (to už zvládnu). Když zasadím sazenice nyní na podzim (skoro v zimě), tak se asi o rok zaseknu s vypěstováním kmínku a následné roky s připravením tažňů a sklizením první úrody, že? Nevím jak co nejlépe zasadit a připravit rostlinky k růstu, mám teď sazenice v podobě asi 15 cm kmínek k štepu, nebo roubu (nevím jak se to přesně nazývá) a z tohoto místa mají některé sazenice cca 50 cm výhon, některé kratší, některé mají třeba i dva slabší apod. Kmínky jsou ale stejné a pěkné. Četl jsem hodně příspěvků, ale žádný nebyl úplně můj případ nebo jsem mu úplně neporozuměl. Asi bude třeba nestejná dřeva nejdříve jeden rok sfázovat abych mohl udělat pěknou hlavu. Jinak sazenice jsou pěkné, kvalitní a v kontejnerech - od Mělníka. Jak mám postupovat, díky...?   

host - 235.78 (?), 17.3.2010 16:56

Réva vinná se vysazuje na podzim nebo na jaře, stejně jako všechny dřeviny.Vysazuje se tak že celý řízek ať štěpovaný nebo neštěpovaný se zakope tak, aby nad zemí zůstalo jedno nebo dvě očka.Pokud jde o již naštpovaný řízek neboli hotovou sazenici s kořeny,(ty se zakrátí cca na 10 cm a je dobré když se mamočí do připraveného bláta, aby půda ke kořenům dobře přilnula a pak se sazenice (kořenáč) nebo řízek(cca 30 cm dlouhý kousek réví uřízlé ve vinici.)zasune do připravené jámky tak aby po zahrnutí nad  zemí vyčnívalo 1 očko(očka jsou daleko od sebe) u řízku a nebo 1-2 očka u sazenice(očka jsou blízko sebe).Když je asi polovina jamky se sazenicí zahrnuta, půda se přimáčkne a zaleje cca 3-5 litry vody.Po vsáknutí vody se jamka zahrne, aby celá sazenice byla zahrnuta(hlína má být as 2 cm nad nejvyším očkem).U sazenice jsem zapoměl říci, že loní vyrostlý letorost se musí zkrátit na 1-2 očka t.z.na čípek dlouhý asi 2 cm. A pak už se jen čeká kdy nový letorost vyleze ze země, kterou jsme sazenici při výsadbě zahrnuli. To bude asi v polovině nebo ke konci května. Jarní výsadba se má dělat v době kdy půda má již asi 9 stupnů celsia. K očku které má vylézt(vyrůst) je dobré při výsadbě dat nějaký kolík abychom věděli ve kterém místě máme letorost očekávat a při ničení plevelu vyrůstající letorost již pod zemí neulomili.Neštěpovaná pravokořená rostnina naní odolná proti kořenové mšici(révokazu) a může mít kratší životnost, ale pokud se jedná o par keřů a k tomu v nevinařské oblasti nedělal bych z toho problém. Sám mám pravokořenou vinici s 2000 keři již 18 let.Ještě jsem zapoměl říci, že nad očkem ponechává asi1 cm čípek. Uřízků se zase spodní konec zastřihne asi 2 mm pod spodním očkem.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 17.3.2010 19:04

tak to mate hodne hlav! co mate za odrudy a v jake nadm.vysce zijete? diky

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025