Zijem na vychode, okres Bardejov a tohtorocne max sme mali -25°C + pol metra snehu. Nemam s toho dobry pocit, a uz teraz premyslam ze budem tych par hlav strihat na dvakrat, no nic to, hlavne sa modlim nech preziju vlani vysadeny solaris a marquete. P.Z.
Marquette aj Solaris Vám istotne prežijú. Buďte bez obáv. Snehovú pokrývku by som považoval za výhodu. Vo štvrtok sa pôjdem pozrieť na svoje Marquette, Cabernet Cortis, Cabernet Jura, Pinotin. Som zvedavý, ako tieto sorty na Záhorí prekonali minulotýždňové holomrazy.
Keď si nalistujete staré záznamy alebo mapy, zistíte, že sa vinič pestoval v oveľa väčšom rozsahu ako dnes. Na mapách J.A.Komenského zo 17. storočia boli vinohrady zakreslené takmer všade. V stredoveku bola stredná Európa pod vplyvom teplejšej klímy, vinič sa v hojnej miere pestoval aj v Prahe a širokom okolí. Bol to istotne teplomilný druh V.vinifera. Ani teraz to nemáme najhoršie. Posledný silnejší mráz, kedy zmrzli aj staré vinohrady, bol u nás začiatkom 80.rokov. Nie je lepšie pestovať mrazuodolné frankoamerikány ako "hádzať flintu do žita?"
Flintu do žita neházím, proto ještě stále nepěstuji frankoamerikány. Až budu rezignovat, začnu s jejich pěstováním. Jinak u nás zatím rekord této zimy -20C, sníh si můžu tak akorát naškrábat v mrazáku. VJK
Včera na Záhorí napadol poprašok snehu. Aspoň na zvýšenie albeda (odraznosti povrchu voči slnečným lúčom) to je dobré. Ako tepelná izolácia to nestačí. Dnes máme slnečno, ráno bolo mínus 14, teraz mínus 3. Frankoamerikány do mínus 35 som uviedol ako príklad. Pre naše podmienky by stačili napr. švajčiarske Blattnerove krížence, ktoré sú mrazuodolnejšie ako pôvodné sorty (Cab.Sauvignon, Pinot Noir...).