Já révu pěstuji také na severním okraji vinařství, ale poněkud jižněji než Bredík a na révokaze jsem také moc nevěřil. Z omylu mě vyvedlo občasné napadení podnožové a dokonce někdy i evropské révy listovou formou tohoto škůdce.
Proto již několik desetiletí neprovádím hřížení a snažím se každou odrůdu mít naštěpovanou. Přesto si troufám tvrdit, že PIWI odrůdy mají zpravidla vyšší odolnost. Některé z nich mám i 30 let jako pravokořenné a docela dobře prosperují.
Ke štěpování mě vede ještě jiný rozdíl mezi evropskou révou a americkými druhy. Evropská réva má velmi citlivý kořenový systém v době zimního holomrazu. V zimě 2011/2012 nám v době holomrazu vymrzlo více jak 50 % evropské kolekce, která byla z různých dovodů vysazena jako pravokořenná.
Třetím faktorem je možnost ovlivnění vitality keřů pomocí podnože, který se dokáže lépe přispůsobit různým půdním podmínkám. Naše vinice jsou napřiklad postiženy vysokým obsahem vápníku, který způsobuje chlorózy. Odrůdy štěpováné na vhodné podnože (CR 2, 125 AA) však rostou dobře.
Podnože dokážou také keře lépe zásobovat vodou, což oceníte v místech bez možnosti závlahy a při zatravnění.
Pro malovinaře však přes výše uvedené nevidím v pěstování pravokořenných PIWI odrůd problém. Zvláště když máte na zahradě vodu, kvalitně hnojíte a můžete keře za zimu ochránit před mrazem mulčováním nebo přihrnutím zeminy.