Rezistent vs obyc

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?)
28.5.2012 14:53

Tak to máte blbé, zkuste promluvit s dětmi, ty by mohly mít na starou paní vliv. Asi má strach, že byste tam páchal nějakou neplechu...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
quasimodo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 188.243 (?), 28.5.2012 12:31, zobrazeno: 6534x

Uvazuju, ze vyhazim stare hlavy a dam misto nich rezistenty. Mam pouze 4 hlavicky, takze postriky jsou pro me porad prodavany ve velkym baleni a nemaji smysl. Ovsem... hned za plotem ma sousedka taky vino, ktery nikdy nestrika, takrka nestriha, proste je to takovy samorost. Samozrejme ma kazdym rokem ruzny plisne, choroby, skudce. Kdyz zasadim do blizkosti rezistenty, ubrani se, nebo je taky bude potreba strikat?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 28.5.2012 14:01

Po přečtení vašeho textu to na mě působí dojmem, že si představujete pod pojmem "rezident" révu, která roste samovolně bez nutnosti jakýchkoli postřiků. To je ale myslím mylná představa.  Tak především není rezistent jako rezident, některé rezistentní odrůdy jsou odolnější než jiné, některé jsou odolnější vůči jednomu druhu plísní a jinému podléhají snadno (plíseň révová x padlí). Jsou ale v průměru více odolné, než původní odrůdy vyšlechtěné z čisté révy evropské. Znamená to, že v příznivých letech, kdy je tlak plísní nízký, pravděpodobně nebudete muset proti plísním zasahovat vůbec, naopak v letech s vysokým tlakem plísňových chorob (například jako tomu bylo předloni)  bude určitý zásah potřebný. V každém případě přítomnost permanentního zdroje infekce v bezprostřední blízkosti vašich keřů je spíše ke škodě, než ku pospěchu věci. Ale konkrétně se míra zvýšeného rizika asi jednoznačně stanovit nedá. A dále - proti napadení živočišnými škůdci vás rezistentní odrůdy stejně nijak neochrání. Takže postřikům se zcela jistě nevyhnete. Pouze snížíte (a to možná významně) jejich sortimentní potřebu a četnost.

quasimodo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 188.243 (?), 28.5.2012 14:32

nemylsle jsem ze nebudu strikat vubec, ale ze se mi skara omezi nemoci. Ovsem, pokud diky sousedce bude porad stejny tlak na plisne, tak nema vyznam to vino mit. Ja at jsem strikal jak jsem strikal, tak od ni stejne chytlo. Bohuzel s ni neni domluva, je uz starsi, nemocna, takze chodit na zahradu nemuze a detem je uplne sumak jak to tam vypada, privezou ji tam 2x do roka. Uz jsme ji nabizel, ze ji to sem tam aspon posekam, protoze mi od ni litaji seminka vseho moznyho, kolik mam na travniku pampelisek se neda ani spocitat. No ale nechce. NAbizel jsem ji, ze si jeji zahradu pronajmu, taky nechce. Na podzim je na zemi vzdy tak tuna hnijicich jablek a nic s tim nenadelam.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 28.5.2012 14:49

On už pojem "rezistent" je zavádějící. Výstižnější pojmenování je interspecifická (neboli mezidruhová) odrůda révy.
Tlak na plísně budete mít sice stejný, ale některé interspecifické odrůdy jsou k houbovým chorobám méně vnímavé, bohužel však nejsou, jak správně píše Wimpi, rezistentní. Podle mých dosavadních zkušeností se dají najít odrůdy, které jsou schopné odolávat i bez postřiků naprosto dostatečně. Troufám si říct, že odrůdy odolnější proti plísní révové se hledají lépe než proti padlí, s dalšími chorobomi větší problémy zatím nemívám.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 28.5.2012 14:53

Tak to máte blbé, zkuste promluvit s dětmi, ty by mohly mít na starou paní vliv. Asi má strach, že byste tam páchal nějakou neplechu...

quasimodo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 188.243 (?), 28.5.2012 15:09

uz jsem si vzal bokem jejiho zete, ktery to tam sem tam prijde posekat,  ale jen mavl rukou, ze se starou pani neni rec. Uz ji rikali at to proda, ze to k nicemu neni. Jeji syn je v Praze, zet podnika a nema k zahrade vubec zadny vztah.

host - 102.199 (?), 14.6.2012 10:57

tak ostáva už len sabotážny diskrétny postrek totálnym herbicídom - najskôr ku koncu veg. obdobia prirodzene v smere vetra

quasimodo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 188.243 (?), 18.6.2012 23:14

to by bylo moc napadny a hlavne bych se studem musel propadnout. Kdyz uz bych likvidoval, tak bych ji musel navrtat jehlicnany, diky ktermy nemam ani jednu tresen, postrikat "travnik", ktery nesekaji a je tam mraky kvetouciho plevele, ktery samozrejme musim vytrhavat ze zahonu a meho travniku. Proste bych musel postrikat celou jeji radobyzahradu. Uz jsem uvazoval, ze kdyz to bude zase pulmetrovy plevel, tak zavolam na urad at udelaji poradek, protoze se o sve pozemky musi majitel starat. I kdyz mi to zase neprijde uplne koser.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz