Kazdy si musi prejst svojimi pokusmi a omylmi sam, ci uz zvoli pristup studia vsetkych moznych zdrojov, alebo sa pyta skusenejsich. Chrupky neboli zle odrody, ale myslim, ze pri sucasnom vybere vysoko odolnych krizencov, s daleko skorsim dozrievanim plodov a nepomerne vyssou odolnostou voci hubovym chorobam, ci mrazu, je vysadenie neodolnej europskej revy s mensimi plodmi, mensimi strapcami, neskorsim terminom dozrievania, neodolnostou voci hubovym chorobam a citylivostou na zimny mraz velkym krokom spat. Tu to nefunguje ako u aut, cim starsi veteran tym vyssia cena. Bobule velkosti mensej slivky, a strapce do kila az kila a pol v priemere by sa na stene pergoly tiez krasne vynimali. Ak vladnete rustinou, odporucam si prejst ruske a ukrajinske fora. Je tam velke kvantum informacii a skusenosti. V oblasti pestovania stoloveho hrozna su momentalne asi najdalej. Napriklad pre pestovanie v tvare steny by som vam odporucil vedenie na kordon podla Belikovoj. Pri dodrzani par jednoduchych zasad mate krasnu zelenu stenu s velkymi strapcami a bobulami, diky velkej zasobe stareho dreva. U cistej europskej reve akou chrupka je, sa neustriekate proti chorobam. Leda ak by ste neplanovala strapce aj jest. Ja nestriekam chemiou a oproti tym co v nasej lokalite chemiu striekaju mam vzdy rastliny zdravsie a v lepsej kondicii. Pravda okrem minuleho roka, ale to som sotva stihal obcas pokosit, nieto este striekat. Vcelku si vystacim po celu sezonu s vyluhom z morskych rias Alginure a pripravkom z pomarancoveho oleja Prev B2. U cisto europskej odrody to budete mat s jej zdravotnym stavom omnoho tazsie.