Těch faktorů, které rozhodují o tom, v jaké míře bude ta která odrůda v ten daný rok napadena peronosporou a padlím, je krom genetické rezistence a polohy vinice mnohem více a nebyly v tomto příspěvku vůbec zmíněné. Například stav výživy révy. Pokud jí budu každoročně "přilepšovat" umělým dusíkem, zalévat jak o život, réva bude valit 4-metrové výhony s 40-centimetr. internodii z nekvalitního pletiva. To pak i rezistent shoří. Další věcí jsou zelené práce, zatížení keře, ozelenění příkmenného pásu atd. atd. S tím je třeba podle mě hodně pracovat, pokud se chci dopracovat k NO-SPRAY vinohradu..
Já do svého vinohradu vybral a zasadil Solaris, Cabernet Cortis a Cabernet Cantor. Jak píše Bred_ik, tyhle odrůdy by si měly s peronou poradit a vzásadě bych (za dodržení výše uvedených podmínek) mohl tuto chorobu ve svém vinohradu zcela pustit ze zřetele. Pokud jde o padlí, tak letos mi napadlo Sol. a C.Cortis, ale až v září.. Nebylo to nic divokého, jen pár skvrn na listech, které se nerozšiřovaly. Čili určitě ne odolnost, ale tolerance. Mile překvapil Cabernet Cantor (Solaris x Chancellor) - toho se moučnatka ani nedotkla. Zřejmě má oproti těm dvěma v genomu ještě něco navíc od Chancellora.. Podotýkám ale, že Solaris byl vsazen loni a C.C.C.C. letos. Čili zkušenosti z jednoho průměrného roku..
Chtěl bych dosáhnout NO-SPRAY managementu vinohradu a budu se toho snažit dosáhnout jen režimovými opatřeními. Jsem přesvědčen, že do jisté míry toho budu schopen. Ano, keře nebudou na 100% čisté, ale půjde to. Pokud bude tlak moučnatky velký, budu používat nesystém. postřiky - "vermicompost tea", ředěné mléko, vodní sklo, soda atd.. Až čas ukáže, zda má očekávání nejsou příliš optimistická..