Réva Saphira



Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 12.252 (?)
15.5.2012 14:57

Oechsleho muštomer udáva rozdiel hustôt muštu a vody. Napr. Vami udávaný údaj 90 st Oe znamená, že mušt má hustotu 1,090 g/cm3. Na základe merania Oechsleho muštomerom môžete vyrátať percento ceľkového extraktu, koncentráciu cukru a dokonca predpokladanú koncentráciu alkoholu v budúcom víne. 

Najdôležitejšou súčasťou muštu sú cukry. Bezcukornatý extrakt napovedá o ďalších látkach, ktoré dotvárajú plnosť, chuť, vôňu a farbu budúceho vína: org. kyseliny (vinná, jablčná, jantárová...), dusíkaté látky, fenolové látky, pektínové látky, minerálne látky, enzýmy, prírodné farbivá, aromatické látky, tuky, oleje a vosky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 172.139 (?), 14.5.2012 11:13, zobrazeno: 8760x

Dobrý den.Máte prosím někdo zkušenosti s pěstováním vinné révy Saphira?Jaké dává víno, s jakou cukernatostí, jak vypadá hrozen, jaké použít vedení, atd?Vím jen že je to kříženec z Německa Ryzlinku rýnského a Rulandského bílého.Co jsem slyšel tak má výbornou mrazuvzdornost a je také velmi rezistentní.

   
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 14.5.2012 13:29

Kříženec Ryzlinku rýnského a Pinot Blanc to asi nebude, to by tam odolnosti asi nebyly, nýbrž je to kříženec Arnsburger x Seyve-Villard 1-72, prarodiče jsou např. Muller Thurgau a Bílá chrupka. Zkušenosti s touto odrůdou nemám, podle mého názoru se ani v Německu, kde vznikla, příliš nerozšířila.

   
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 12.252 (?), 14.5.2012 20:55

Viac info (v nemčine) o tejto sorte nájdete na stránke. Na preklad skúste použiť google chrome.

      
host - 172.139 (?), 15.5.2012 14:11

Děkuji za info a odkaz.Co jsem se dopídil, tak z klonů RR Gm64 a Gm88 vznikl Arnsburger xSeyve Villard 1-72,který má zřejmě vlastnosti bílého burgundu.Dále víno spíše neutrální s trochou ovocnosti se podobá svěžímu burgundu.Pravidelně vysoký bezcukernatý extrakt dává vínům příjemný harmonický dojem i při vyšší kyselině díky RR křížení, která je díky vyššímu pH zakulacená.Odrůda může být sklízena od 90 Oe.

Mohli by jste mi jako laikovi někdo vysvětlit co znamená :pravidelně vysoký bezcukernatý extrakt?Dále 90 Oe, což je asi nějaká německá norma pro sklizeň.

         
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 12.252 (?), 15.5.2012 14:57

Oechsleho muštomer udáva rozdiel hustôt muštu a vody. Napr. Vami udávaný údaj 90 st Oe znamená, že mušt má hustotu 1,090 g/cm3. Na základe merania Oechsleho muštomerom môžete vyrátať percento ceľkového extraktu, koncentráciu cukru a dokonca predpokladanú koncentráciu alkoholu v budúcom víne. 

Najdôležitejšou súčasťou muštu sú cukry. Bezcukornatý extrakt napovedá o ďalších látkach, ktoré dotvárajú plnosť, chuť, vôňu a farbu budúceho vína: org. kyseliny (vinná, jablčná, jantárová...), dusíkaté látky, fenolové látky, pektínové látky, minerálne látky, enzýmy, prírodné farbivá, aromatické látky, tuky, oleje a vosky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika