Réva k pergole

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?)
21.3.2010 21:26

"Diamant není příliš vhodný",... zajímalo by mne proč? Podle mě jedinou jeho nevýhodou je nižší odolnost proti houbovým chrobám, srovnatelná s odrůdami Chrupka, Královna vinohradu a dalšími, které máte ve výběru a které vám méně vhodné nepřipadají.  Jinak Diamant je středně raná odrůda, s předpokladem dozrání v 1/2 září, výborné chuti, atraktivních žlutě jantarových hroznů, které douho vydrží na keři a nebývají ani příliš napadány vosami.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 20.3.2010 23:50, zobrazeno: 28640x

Budu tento rok stavet pergolu cca 7x5m - 2,5m vyska. Bude to takova uplne obycejna z fosen, chci ji nechat porust revou, tedy zadne zastreseni nebo plne steny. Cilem je, aby castecne kryla pred slunickem a produkovala neco uzitecneho (vino). Lokalita Praha-zapad. Pozadavek na nenarocnost udrzby (tzn. rezistentni odrudy, pergolu opravdu strikat nemuzu).

Pergola bude mit celkem 6 stojek, moje predstava je takova, ze u kazde stojky budu mit dve rostlinky revy (pokudmozno ruzne). Jednu budu rezat na vertiko, druhou necham rust nahoru aby stinila (mela by byt asi trosku vzrustnejsi). Jsem naprosty amater, navic nemam mnoho casu na objizdeni skolek, proto bych velmi uvital, kdyby mi mistni poradili co koupit. Na vyber mam nasledujici moznosti z jednoho proflakleho internetoveho zahradnictvi:

Vinná réva ´Augusteller´
Vinná réva ´Chrupka červená´
Vinná réva ´Hamburský muškát´
Vinná réva ´Královná vinohradu´
Vinná réva ´Nero´
Vinná réva ´Onyx´
Vinná réva ´Teréz´
Vinná réva ´Žlutý muškát´
´Afuz Ali´ - datlové víno

Krome toho jsem uz poridil Vostroga, Prim, a bohuzel take Diamant (ktery jak jsem se nakonec dozvedel neni prilis vhodny- mozna bych se jej mohl pokusit preroubovat).

Prosim tedy o komentar k vzrustnosti a vhodnosti rezu na vertiko. Dekuji,

Martin

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 21.3.2010 18:11

Když vezmu Váš výběr, moc veselo mi z něho není.

Odrůdu Augusteller neznám a ani odrůdu tohoto jména nenajdete v mezinárodní databázi odrůd révy, podle jednoho německého zdroje se snad jedná o odrůdu Prim nebo o podobnou odrůdu.
Odrůdy Chrupka červená, Hamburský muškát, Královna vinohradu, Onyx a Afuz Ali jsou odrůdy druhu V. vinifera a tudíž neodolné proti houbovým chorobám.

Odrůda Nero je silně vzrůstná, odolná, celkem plodí i na krátkém dřevě.

Teréz a Poloskei muskotaly nemám a kromě popisů neznám, ale měly by být relativně odolné.

mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 21.3.2010 21:32

Mne z toho vyberu take moc veselo neni, ale je to jedina dostupna vec online. Doporucite-li nejakou kvalitni skolku v lokalitach, ktere jsem uvedl, rad ji navstivim. Potreboval bych tam toho ale poridit co nejvice.

Zatim vsechna mensi zahradnictvi co jsem minuly rok navstivil nenabizela bud' revu vubec, nebo jen par prostokorennych sazenic. Mozna jsem jen hledal spatne, bohuzel ale nemam cas na to obchazet desitky obchodu.

Dnes jsem nasel jedno vinarstvi v Melnice, uz jsem jim poslal e-mail. Tak uvidime.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 21.3.2010 21:42

Bohužel u nás se toho najít moc nedá, to máte pravdu. Snad i to se časem změní, ale letos to nebude. Moje zdroje jsou velmi omezené a zájem veliký. Možná pan Jonáš v Kolíně by něco měl nebo pan Jedlička v Kladrubech, ale letos to vůbec netuším.

host - 3.53 (?), 21.3.2010 19:01

Z odrůd Vámi uvedených mohu doporučit pouze PRIM.  Mám ho 20 let na pergole a je skutečně dobrý.   Stříkání Vás nemine.  Máte na výběr,  kvalitní odrůdy a  provést 2 - 3 postřiky nebo nějaké předpotopní hybridy, odolné, ale hnusné v chuti.   Nero a Vostrorg jsou dobré odrůdy, ještě bych vysadil Arkadii.  Arkádie dá trochu práce při regulaci sklizně a cizelování  / nasazuje moc hroznů/, ale dobrý pěstitel z ní získá ty nejkvalitnější hrozny.  U našeho domu si pergolu s Arkadií fotí mnoho okolojdoucích. 

P.S. Afus Ali je původně libanonská odrůda - to se v Praze tolik oteplilo?

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 21.3.2010 20:45

PRIM je slušná odrůda, jen velikost bobulí (4 g) není na stolní odrůdu nic moc,  navíc semena jsou velká. Nevím co Host xxx.3.53. myslel předpotopními hybridy, pravděpodobně některé křížence V. labrusca jako Isabela nebo Lydia. Ale interspecifický hybrid je i Arkadia, Vostorg i Nero, ale jejich chuťové vlastnosti jsou velmi podobné odrůdám V. vinifera a podobných, možná i chuťově lepších a odolnějších interspecifických odrůd jsou desítky, ne-li stovky.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 21.3.2010 21:26

"Diamant není příliš vhodný",... zajímalo by mne proč? Podle mě jedinou jeho nevýhodou je nižší odolnost proti houbovým chrobám, srovnatelná s odrůdami Chrupka, Královna vinohradu a dalšími, které máte ve výběru a které vám méně vhodné nepřipadají.  Jinak Diamant je středně raná odrůda, s předpokladem dozrání v 1/2 září, výborné chuti, atraktivních žlutě jantarových hroznů, které douho vydrží na keři a nebývají ani příliš napadány vosami.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 21.3.2010 21:33

Diamant jsem viděl na dvou místech. V Lednici byl pěkný, koncem srpna už byl skoro zralý. U známého na Hané ale za poslední roky nedozrává. Má sice krásné hrozny, ale stále i koncem září kyselé. Podle mého názoru patří jen do teplých poloh.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 21.3.2010 21:50

Mám Diamant na zdi, dozrává mi začátkem září (420 mnm, jižní orientace). Za poslední tři roky nebyl problém s dozráním, chuťově byl vyrovnaný. Pouze v loňském roce bylo nutné častěji používat postřikovač, tuším asi 4 x, ale byl to na plísně extrémní rok. V předešlých letech se můj Dianamant spokojil, se dvěma postřiky. Je pravda, že má trošku nižší odolnost proti mrazu. Proto jsem letos zkušebně odebral a nechal zakořenik několik řízků abych otestoval, jestli plodná očka nezmrzla. Zdá se, že to bude v pohodě, už raší. V těch velkých mrazech jsem u nás naměřil cca -22°C (3 dny po sobě).

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 21.3.2010 22:19

Brede, nevite kde by mohli prodavat odrudu Dakona? diky

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024