Réva Domaščenko

host - 183.133 (?)
29.4.2009 0:21

Zdravím ještě jednou. Při sledování diskuze k odrůdám a kolem pěstování révy vinné jsem zachytil výborný tip! Zkuste tuto adresu - zde si v seznamu odrůd vyberte heslo Damascenka. A je to,... myslím, že databázi univerzity můžete věřit. Tedy přes Balkán k nám nedorazila jen damascenská ocel... ano, je to přesně ten hrozen, co si pamatuji z dětství, vč. projevu padlí, jakoby bílého ojínění.

Dobrou noc přeje Zdeňa

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 157.82 (?), 20.4.2009 0:36, zobrazeno: 3713x

Dobrý den, neznáte někdo vlastnosti révy Domaščenko? Za informaci děkuji.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 20.4.2009 10:00

Myslím si, že o ruských odrůdách mám celkem přehled, ale název Domaščenko mi vůbec nic neříká. Jediný název, co zní trochu podobně je Damasskaja roza.

host - 183.133 (?), 28.4.2009 23:09

Zdravím, nevím zda Vám nějak pomohu, snad prispěji aspoň trochu. Otec vysadil vinohrad v roce 1950 a ještě v 50. letech či na začátku 60. let si narouboval na jednu hlavu stolní odrůdů, které jsme říkali Damasčenka. Jsem překvapen, že by mělo jít o ruskou odrůdu, vždy jsme měli za to, že jde o odrůdu dalmátskou. Pokud si pamatuji, tak list byl nesmírně ostře vykrojený s mnoha laloky, jakoby bíle ojíněný, keř spíše řidčeji olistěný, květenství často sprchávalo a hrozny byly dlouhé se zelenkavými bobulemi. Přestože byl vinohrad v ideálních podmínkách tehdejší Velkopavlovické vinařské oblasti, byly často problémy s dozráváním (poměrně velký obsah kyselin) i v době sběru moštových odrůd, což však mohlo být tím, že hlava byla v řádku, tedy v hustším porostu. Tolik zatím vše, co si pamatuji. Ovšem pokud se nepletu, tak bratr tento keř stále udržuje, tudíž se pokusím získat další informace. Nevím, co Vás motivuje k zájmu o tuto odrůdu, ale já, přestože jsem si poněkud severněji postupně od loňska vysadil již 16 druhů stolních odrůd révy vinné, tak o Damasčence jsem neuvažoval. V letech, kdy ji sadil otec, byl výběr stoních odrůd určitě menší než nyní, o sazenicích nemluvě. A musím říci, že chuťově nic moc, rozhodně jsou nyní k dispozici odrůdy mnohem chutnější, plastičtější na místní podmínky atd. Ale to je pouze můj názor.

Zdeňa

host - 183.133 (?), 29.4.2009 0:21

Zdravím ještě jednou. Při sledování diskuze k odrůdám a kolem pěstování révy vinné jsem zachytil výborný tip! Zkuste tuto adresu - zde si v seznamu odrůd vyberte heslo Damascenka. A je to,... myslím, že databázi univerzity můžete věřit. Tedy přes Balkán k nám nedorazila jen damascenská ocel... ano, je to přesně ten hrozen, co si pamatuji z dětství, vč. projevu padlí, jakoby bílého ojínění.

Dobrou noc přeje Zdeňa

jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 29.4.2009 22:44

Díky za reakci, ale révu jsem koupil náhodně na severní Moravě pod názvem Domaščenko a v Google jsem našel jen jméno moldavské herečky Anny Domaščenko, podle které je možná odrůda pojmenovaná. Bohužel nenašel jsem nikde vlastnosti, sám ji mám teprve druhým rokem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz