Réva a plíseň?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Biegler - Stříbrný Zahrádkář (210) - 81.144 (?), 5.9.2023 21:44
Z přednášky na YouTube, odkaz jsem sem tuším dával, vím, že Arkadia už tu odolnost nemá. Padlí vám přezimuje a příští rok ho máte hned před květem a můžete se jít klouzat bez chemické ochrany. Pokud nepěstujete třeba Ajvaz bez chemické ochrany, kde se mi některé roky vyskytuje pouze na listech až v tuto dobu, ale na hrozny zatím nikdy nepřeskočilo. Předpokládám, že nemáte doma masku proti plynům, ale pokud se nebojíte a stříknete to šikovně a nemáte to hned vedle míst která obýváte, můžete zkusit Karathane New. Všechno špatné otrhat a ostříhat, stříknout nyní a pak znovu na jaře. Biegler
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 66.55 (?), 5.9.2023 22:08
Arkadia neměla odolnost k padlí nikdy a odolnost k plísni révové má jen průměrnou. Obávám se, že Aivaz na tom o moc lépe nebude. Vždy záleží na stanovišti a na ročníku.
U mne se za dvacet let, co révu pěstuji, padlí před květem ve škodlivé míře nevyskytlo, proto ošetřuji vždy až po odkvětu, ale chápu, že v některých polohách a ročnících může být padlí problémem i tak brzy.
Nedoporučil bych otrhat napadené listy, v současné době jsou napadené skoro všechny mladé listy v neošetřované výsadbě. Réva listy potřebuje pro vyzrání, ošetření bych v případě, že na keřích není úroda, doporučil.
Mám několik keřů, které se dají hodnotit jako rezistentní, letos a loni jsou bez jediného postřiku a jsou naprosto zdravé. Ale jsou to zatím jen polotovary, bude potřeba je ještě pořádně vyzkoušet, případně s něčím kvalitním zkřížit.
bred_ik
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 113.229 (?), 6.9.2023 9:49
Je zajímavé, že jinde Ajvaz tak kladně nehodnotí, několik příspěvků na ukrajinském fóru bylo, že vyřadili kvůli nízké odolnosti k houbovým chorobám.
Odolnost u něj je u něj málo pravděpodobná, protože ani rodiče Moldova a Kardinál nejsou super odolní.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 127.20 (?), 6.9.2023 9:05
Děkuji všem za odpovědi. Zkusil jsem se v tom nějak zorientovat a mrknul i po webu na postřikový plán. Postupoval bych takto:
1. Letošní úroda je pryč, takže ostříhám všechny hrozny a zkrátím výhony na řekněme 5-6 listů. pak vše nastříkám Kumulus.
2. Révu nechám být do října/listopadu, pak oloupu na kmíncích odstávající kůru a spláchnu to ještě jednou Kumulusem před zimou na očištěných kmíncích.
3. Únor příští rok sestřihnu výhony a tažně.
4. Jak réva začne rašit 3-5 listů - znova Kumulus
5. 9 listů znova Kumulus
6. Následně cca. 1x měsíčně Danyli nebo Topas až do sklizně
Udělali byste prosím něco jinak? Snad to zafunguje.
Děkuji, michal
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 113.229 (?), 6.9.2023 9:40
Nezakracoval bych výhony, jinak se dá souhlasit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 127.19 (?), 6.9.2023 10:21
Celkem asi 12 hlav, tažených většinově pod pergolou.
Děkuji, m.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|