Réva a břidlice

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?)
18.1.2010 6:16

nicméně bohužel o břidlici tam nic není... :-(

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 17.1.2010 14:23, zobrazeno: 19549x

Zdravím, mám dotaz ohledně podloží zda je pro révu vhodné. Naše vesnice je v 340m.n.m. a je zde vysloveně mikroklima-stačí jet i o vesnici vedle a je dost patrné, že tam mají chladněji.

Zajímá mě, zda révě nevadí podloží z břidlice, která je zde na každém svahu.

Pomozte mi prosím doporučit vhodné odrůdy. Pozemek je na jižním svahu zcela chráněn vesnici od severu a severozápadu, nadm.výsku jsem zde sdělil. Jinak stolní odrůda může být v jakékoliv barvě, moštová zásadně modrá.

Moc děkuji za tuto specifickou otázku. M.

host - 6.34 (?), 17.1.2010 23:01

Najděte si téma Založení vinice a v něm příspěvek od Bred_ik. Hezkou noc přeje Pepík.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 18.1.2010 6:16

nicméně bohužel o břidlici tam nic není... :-(

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 18.1.2010 7:31

Ono někdy stačí si vygooglit obě slova a hned je člověk chytřejší. Břidlice se vyskytuje také ve Francii a réva na ní určitě roste dobře. Ale stejně si myslím, že je potřeba vyzkoušet, které odrůdě respektive podnoži bude toto podloží vyhovovat nejlépe.
Co se týká odrůd, je potřeba si vybrat rané odrůdy, hlavně u moštových, aby stihly mít slušnou cukernatost. Doporučovat na vyzkoušení budu pouze interspecifické, tj odolnější (ne však odolné, takové neexistují):
Regent
Rondo
Cabernet Cortis
Pinotin
Cabertin
Marquette
Noiret
Stolní odrůdy najdete tady

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 18.1.2010 8:39

Děkuji velmi za pomoc, REGENT jsem si už koupil a jsem na něj zvědav-ovšem je vysazen pouze na zahradě na zkoušku, to pole by bylo jinde, kde jsou ještě lepší podmínky-no řekněme, že když je člověk v létě na tomto svahu tak cítí nejen žár od slunce, ale topí to šíleně i od nohou-asi právě kvůli podloží... Nicméně děkuji za reakci

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 18.1.2010 8:55

Obzvláště se u břidlicových podkladů oceňuje právě schopnost akumulovat a pak vyzařovat teplo, což je pro révů jen dobré.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 18.1.2010 9:11

sice žiji v Čechách a ne na Moravě, ale skutečně i naše moravské návštěvy tvrdily, že když byly na procházce na našich svazích tak jim to teplotně přišlo hodně zvláštní, že tu je snad i stejné ne-li větší teplo, tak mě to moc potěšilo

proto by byl hřích nezkusit vysadit révu...

host - 44.75 (?), 18.1.2010 9:31

A kolik toho máte v plánu vysázet? Jenom pár hlav a nebo celý vinohrad?

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 18.1.2010 9:36

na zahrádku bych si vysadil jen řádově ještě do 10hlav, teď tam mám mix 4odrůd, na svah u vesnice toho bude více-tam především nebo zásadně moštové modré, nechci nic uspěchat-teď sháním informace a vše si nejdřív osahám na zahradě na stolních odrůdách, jsem ještě mlád takže si myslím, že nemusí být všechno honem---tak asi tak --.-)

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 18.1.2010 10:46

K shánění odrůd:

Pinotin, Cabertin mají evropskou právní ochranu, takže se dají koupit jen v Německu u Freytaga (MOLL), Podobně je to s Cabernetem Cortis, ten zatím ochranu u nás nemá, ale málokdo ho má.
Marquette a Noiret se vyskytují v Polsku, Rondo se dá koupit na víc místech.
Stolní odrůdy na stránce, kterou jsem zmiňoval v předminulém příspěvku.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz