Připojuji, také jsem se pokusil vyrobit ze Solarisu víno. Nechal jsem ho ale příliš hluboce prokvasit a má hodně kyselin, je z něho těžké suché víno. Já nejsem nějaký odborník na vína, nicméně kdo má rád polosladká - prosím neuražte se moravští velkovýrobci - lehká eurovína, asi dá přednost pětilitrovce za 120 Kč v akci z nejmenovaného obchoďáku.
K těm raným, velmi raným a megaraným odrůdám. Nejsem sám, kdo k se k tomuto fenoménu pěstování révy v chladnějších a výše položených až zcela okrajových oblastech vyjadřoval. To, že máte velmi ranou odrůdu s krátkou vegetační dobou dosti často nese s sebou riziko, že bude i brzo rašit. A rašení z dvouletého dřeva s násadou květů = budoucích hroznů se rovná každoročnímu adrealinu, zda se po rašících výhoncích přeženou tři zmrzlí. To také s většími škodami než kdekoli v nižších nebo perfektně chráněných polohách. Tedy zohledňujte i fakt, jestli je nutné vybírat velmi ranou odrůdu je proto, že chci ozobávat už koncem srpna nebo mi to stačí o 14 dnů později s menším rizikem, že se budu dívat v půlce května na spálené výhonky se založeným květenstvím.