Řady na svahu

host - 137.212 (?)
16.2.2011 18:39
Pretože vinič je teplomilná rastlina a SAT je pre kvalitu hrozna limitujúci, uprednostňoval by som orientáciu výsadby, ak je v daných podmienkach výber možný, zásadne z hľadiska maximálneho ožiarenia slnkom v priebehu dňa. V júli, auguste je slnko vysoko a dostane sa k strapcom a listovej ploche snadno aj v radoch vedených Z-V, najmä pri vysokom vedení, ale septembrové a októbrové slnko je nízko nad obzorom a práve vtedy je veľmi potrebné pre dozrávanie hrozna. Prúdenie vzduchu, odvetrávanie vlhkosti apod. hľadiská by som kládol až na druhé miesto. Najmä u rezistentných odrôd je to nepodstatné. Našťastie naše vinohrady sú na stredne strmom južnom svahu orientované S-J. Nevýhoda: splavovanie pôdy po dážďoch, ale to si vinohradníci zavinili sami tým, že medziradie využívali na pestovanie podplodín, prevažne zemiakov. Až teraz začínajú zatravňovať. Paľo
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 16.2.2011 18:32

kdyz je tu ta moznost sever - jih tak proc to tak nevysadit, ze? jeste se chci zeptat, tazne se tahnou smerem do kopce nebo z kopce nebo je to uplne jedno?

host - 137.212 (?), 16.2.2011 18:39
Pretože vinič je teplomilná rastlina a SAT je pre kvalitu hrozna limitujúci, uprednostňoval by som orientáciu výsadby, ak je v daných podmienkach výber možný, zásadne z hľadiska maximálneho ožiarenia slnkom v priebehu dňa. V júli, auguste je slnko vysoko a dostane sa k strapcom a listovej ploche snadno aj v radoch vedených Z-V, najmä pri vysokom vedení, ale septembrové a októbrové slnko je nízko nad obzorom a práve vtedy je veľmi potrebné pre dozrávanie hrozna. Prúdenie vzduchu, odvetrávanie vlhkosti apod. hľadiská by som kládol až na druhé miesto. Najmä u rezistentných odrôd je to nepodstatné. Našťastie naše vinohrady sú na stredne strmom južnom svahu orientované S-J. Nevýhoda: splavovanie pôdy po dážďoch, ale to si vinohradníci zavinili sami tým, že medziradie využívali na pestovanie podplodín, prevažne zemiakov. Až teraz začínajú zatravňovať. Paľo
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz