chtěla bych vás poprosit o radu. Na listech révy vinné mi začaly usychat okraje listů. Mají nahnědlou barvu a na dotyk jsou suché. Hnojím ji tekutým hnojivem od značky Kapka. Je to přímo určené pro révu vinnou. Kde se stala chyba ?? Mohli by jste mi poradit, kde dělám chybu? Jelikož ji dávám jak kořenovou tak i listovou výživu.Popřípadě Vaše osvědčené hnojivo, které používate (značku). Děkuji za odpověd.
Dobrý deň, pani Novi.Jana!
Vinič na Vašich snímkach netrpí žiadnou chorobou či nedostatkom. Poškodenie listov je spôsobené svetelnou zložkou slnečného žiarenia. Jedná sa o úpal. Doteraz bolo dlho oblačné a chladné počasie. Súčasný návrat leta je pre Vašu révu prudká zmena. Pozor na strapce! V našich podmienkach môže úpal zapríčiniť až päťpercentné škody na úrode. Paľo
Pani novi.jana, na hnojenie viniča používajte hnojivá obsahujúce hlavne draslík a dusík. Ideálne je na jeseň zarýlovať do pôdy kompost alebo uležaný hnoj spolu so síranom draseľným. Dajú sa kúpiť aj granule organominerálnych hnojív vyrábané napr. z hydinového trusu. Koncom leta už s dusíkom opatrne, aby Vám kvalitne vyzreli ťažne k budúcoročnej úrode. Na zdravý rast bez deformácií listov je potrebný bór. Niektoré sorty sú náročnejšie na obsah horčíka v pôde. Mikroprvky je dobré riešiť listovou výživou. Z listových hnojív v tomto roku používam HYCOL 8-Z. Paľo
Je to jen moje úvaha... ...je docela možné, že citlivost listů vůči slunečnímu záření je způsobena i nedostatkem prvků zpevňujících pletiva listů?
Vápník, hořčík, železo?
Ceľkom správna úvaha. Súvislosť krátkovlného žiarenia s chlorofylom v listoch je evidentná. Horčík je súčasťou listového farbiva. Škoda, že nám autorky disk.príspevkov neprezradili, na akých odrodách im došlo k úpalu. Korelácia medzi citlivosťou k úpalu a odrodovou skladbou môže byť zaujímavá. Paľo
Dobrý den, paní Jano, mám na listech to samé, ale neplaším se, protože třapiny i víno jsou v přádku. Usoudila jsem, že to asi žádná choroba nebude, když ostatní není nijak poškozeno. Takže úpal.