Prosba určení odrůdy

zdenek64 - (16) - 156.62 (?) 
10.8.2010 11:52, zobrazeno: 6891x

Dobrý den, rád bych poprosil o pomoc s určením odrůdy viz. foto doba dozrávání je druhá polovina srpna. Předem děkuji.

1
1
2
2

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 119.201 (?), 11.8.2010 8:06

pravdepodobne to bude pannonia kincse

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 11.8.2010 14:44

V porovnání s odrůdou Pannonia kincze vyfocená odrůda nesouhlasí ani tvarem listu ani dobou zrání. Pannonia má standardní list pětilaločnatý, pravidelně středně hluboce vykrajovaný a dozrává přibližně o měsíc později, tedy cca v 1/2 září. Pro možnost přesnějšího tipnutí vyfocené odrůdy by bylo vhodné doplnit další upřesňující údaje, např.: chuť (muškát, labrusco,...), stáří keře (tj. zúžení sortimentu na odrůdy prodávané v době, kdy byl keř vysazen), přítomnost - nepřítomnost semen v bobulích, a případně další zvláštnosti...  

zdenek64 - (16) - 156.62 (?), 11.8.2010 15:40

Předem děkuji za odpovědi. Co se týká upřesňujících informací co vím keř je dost starý pokusím se zjistit alespoň řádově, vím že paní které patří ničím nestříká takže předpokládám že náchylný na choroby nebude. Dříve prý stál hned vedle keř nějaké modré odrůdy a ten prý trpěl na různé choroby a tento nic. Co se týká plodů mám slíbený hrozen, takže budu moci nafotit i popř. semena a pokusit se zhodnotit chuť. Další co vím že řízky koření velice ochotně a růst je také velmi dobrý, letos zasazené mají již cca. 2.5m výhony. Ještě zasílám foto celého keře z loňského podzimu a zítra dodám foto listů a výhonů z mých sazenic. Ještě jednou díky.

keř
keř

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 11.8.2010 15:57

Z doplňujícíh údajů které jste uvedl, zejména ze stáří keře bych tipnul, že by to mohla být stará odrůda - Čabaňská perla. Listy třílaločnaté, téměř bez výkrojů, ranná odrůda - polovina až konec srpna, bobule spíše menší, kulaté.  Pokud paní sousedka potvrdí muškátovou chuť, je "čabaňka" horkým kandidátem. Jinak z poslední fotky keře je patrné silné napadení peronosporou - což i odpovídá nízké odolnosti této odrůdy vůči houbovým chorobám. Na fotkách z letoška (první dvě fotky) je vidět masivní napadení listů v počáteční fázi (bílý povlak - padlí ?). Čabaňská perla má ale tu "výhodu" ze zpravidla stihne odrodit ještě dříve, než zcela shoří.

zdenek64 - (16) - 156.62 (?), 12.8.2010 1:05

Takže si myslím že by to mohla být s tou Čabańskou perlou trefa do černého, podle tohoto to vypadá přesně ale pro změnu tady mi vůbec nesedí tvar listů. Ještě zítra dodám foto listu a vrcholku z mých sazenic a rozhodne asi chuť slíbeného hroznu, každopádně smekám před Wimpim a ještě jednou děkuji za snahu. V budoucnu budu mít ještě jeden oříšek k rozlousknutí za totality dovežené sazenice z Bulharska ale tam se musím nejdřív dostat s foťákem, letos vysazeným řízkům se zatím daří dobře.

K tomu fotu celého keře bylo to foceno vloni 5.října takže myslím že už měl na svůj vzhled skoro nárok. Ještě jsem narazil na problem neznáte někdo heslo na pdfko čabaňské perly z tohoto atlasu?

zdenek64 - (16) - 156.62 (?), 13.8.2010 14:02

Dobrý den, takže zasílám foto listů a vrcholu letošních sazenic pravděpodobné čabaňky.

list
list
list2
list2
vrchol
vrchol

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 114.159 (?), 15.8.2010 9:30

Souhlasím s Wimpim - moje Čabaňská perla má stejné listy jako ta Vaše. "Čabaňská perla z nostalgie,,," na serveru, který uvádíte je jak se zdá všechno, jen ne Čabaňská perla.

zdenek64 - (16) - 156.62 (?), 15.8.2010 19:24

Děkuji za reakci, čekal jsem jestli se ozve někdo kdo ji pěstuje a potvrdí totožnost.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika