Pergola a reva

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?)
14.6.2010 10:25

Talisman mám třetím rokem, nezdá se, že by trpěl padlím víc jak Prim. Dělal jsem loni jen dva postřiky a prakticky byl čistý. Proti perenospoře neošetřuju a zatím na něm nikdy nebyla. Ale jak píše mičurinec, má ženský typ květu, takže sólo se nehodí. Myslím, že do 9 m vyroste časem většina odrůd bez problémů. Velké listy a odolné jsou třeba Glenora, Aročnyj, Jupiter(USA). Osobně bych si dal na balkon raději révu než podražec, kolegyně to tak má a pak jí stačí na balkoně natáhnout ruku a může jíst.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 158.32 (?), 14.6.2010 9:25

Talisman je odolnejší voči padlí než Prim? Uvažujem nad touto odrodou, len ma trocha odrádza, že by mal byť Talisman menej odolný voči padlí, čiže asi 1-2 postreky u neho budú potrebné. Aké máte skúsenosti s Talismanom?

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 14.6.2010 9:53
Talisman je urcite vynikajici odruda, jen kdyz chci jen jednu vest na balkon tak to ma tu smulu, ze Talisman jak jsem studoval dela samici kvety...

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 14.6.2010 10:25

Talisman mám třetím rokem, nezdá se, že by trpěl padlím víc jak Prim. Dělal jsem loni jen dva postřiky a prakticky byl čistý. Proti perenospoře neošetřuju a zatím na něm nikdy nebyla. Ale jak píše mičurinec, má ženský typ květu, takže sólo se nehodí. Myslím, že do 9 m vyroste časem většina odrůd bez problémů. Velké listy a odolné jsou třeba Glenora, Aročnyj, Jupiter(USA). Osobně bych si dal na balkon raději révu než podražec, kolegyně to tak má a pak jí stačí na balkoně natáhnout ruku a může jíst.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 14.6.2010 11:04

no presne Brede, to bych urcite casem chtel... ale jde o to, hlavne aby se tam reva vyskrabala a aby byla odolna vuci houb.chorobam, mozna i na vitr-kdyz uz bude dost vysoko-tam prece jen vic fouka...

host - 158.32 (?), 14.6.2010 12:27

a ešte kedy Talisman dozrieva? aspoň zhruba, či je to koniec srpna alebo začiatok zari. jednu sadenicu bezsemenného viniča už mám zasadenú pri pergole, takže s preopelením nebude problém. a zhruba o 3 metre ďalej je ďalšia sadenica viniča. už len ten Talisman niekde zohnať, to bude problém... bujný rast u tejto odrody mi len vyhovuje, pergola je veľká. a s odolnosťou k padlí to podľa vášho opisu vyzerá tiež relatívne dobre.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz