Likvidovat Baco kvůli révokazu je nesmysl. Bohužel, i rostlinolékaři někdy vypustí doporučení, které je postavené na hlavu a připomíná středověké pouštění žilou. Starší vinaři si vzpomenou na doporučení typu: prolévejte vinice formaldehydem.
Mám 35 let zkušeností s pravokořenou evropskou révou, hybridy i odolnými podnožemi typu Borner.
Pěstovat pravokořenou evropskou révu je možné, ale vždy to představuje riziko. Mám vinice, pravokořenné, vitálnější než štěpované. Na jiném místě o 100 m dále mě révokaz pravokořenou vinici úplně zlikvidoval.
Rizikovým faktorem je pěstování pravokořenné evropské révy vedle podnožové vinice nebo vedle hybridů. Révokaz tam může plynule přecházet z kořenové na listovou formu a naopak. V nevinařských oblastech obyčejně pravokořenná réva /i evropská/ dobře prosperuje.
Pro sebe jsem si vytvořil názor, že produkční vinice by měla být v každém případě štěpována, zahrádkář může riskovat.
Ve vinařský oblastech je révokaz všude a obavy nebo doměnka, že likvidace jedné sazenice něco vyřeší je mylná. Révokaz totiž dokáže žít i na moderních podnožích /SO 4, K 5 BB atd. /. My ho nevidíme, podnožím až tak nevadí, ale prostě tu je.