Podle mých 15ti letých zkušeností s interspecifickými odrůdami (nazývané též resistentní), pěstovanými v mrazové kotlince 300 m.n.m. západně od Brna se jako nejodolnější jeví odrůda Muškát oděsský (zatím bez příznaků chorob), padlím částečně trpí Krystal a Nero - tyto tři druhy nevyžadují postřik, další mnou pěstované odrůdy min. jeden postřik vyžadují.
Abych pravdu řekl, nejsem zrovna příznivcem těchto odrůd, ale kolegyně má mohutný keř Lydie, z které pravidelně dělá burčák, další známý má odrůdu Ananasnyj. Sám mám bezsemennou americkou odrůdu Glenora, ale ochutnám teprve snad letos.
Prim je dost odolný proti padlí i peronospore. Měl jsem v Dolních Kounicich řadek Primu vzdalený cca 1metr od sousedového řádku se silně napadeného padlím u RR. Neše keře byly úplně zdravé (bez postřiku). Jediné co jsem na PRIMu objevil je černá skvrnitost.
Mám totiž původní klon PRIMu z Maďarska. Později když byl nedostatek žádané odrůdy tak obchodníci Vám prodali sazenice úplně něco jiného. To se mi stalo ve V.Bílovicích. Proto zvažte jestli máte skutečně PRIM.
Podle mých 15ti letých zkušeností s interspecifickými odrůdami (nazývané též resistentní), pěstovanými v mrazové kotlince 300 m.n.m. západně od Brna se jako nejodolnější jeví odrůda Muškát oděsský (zatím bez příznaků chorob), padlím částečně trpí Krystal a Nero - tyto tři druhy nevyžadují postřik, další mnou pěstované odrůdy min. jeden postřik vyžadují.