Odrůdy vhodné na pergoly

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?)
22.2.2010 10:53

Na pergolu se hodí Aročnyj,  má bujný růst, je odolný mrazu a chorobám, navíc má straktivní barvu bobulí. Asi by u Vás nebyl špatný Talisman, má stejně bujný růst a ještě jsem neviděl větší bobule než má tato odrůda. Má sice ženský typ květu, ale pokud tam bude víc odrůd, nemělo by to vadit. U modrých by možná stálo za to vyzkoušet Regent.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 16.70 (?), 21.2.2010 20:38, zobrazeno: 13140x

Poraďte mi prosím někdo co nejrozumější odrůdy na pergolu, myslel jsem si na Vostorg, Prim, Nero... Chtěl bych nějaké zajímavé odolné (po všech stránkách) a úrodné odrůdy - cca 3-4 odrůdy. Jsou vhodné i moštové odrůdy na pergoly - poraďte kdyžtak jaké? Jinak mám doma z moštovek Lenu, Malverinu, Muškát Moravský a Klavoru. Bydlím v blízkosti HK (cca 235 m n.m.), je zde poměrně teplo, pergola bude celkem na výsluní. Díky za rady a zkušenosti...

host - 187.208 (?), 21.2.2010 22:07

Mám výborné zkušenosti s Primem, je dostatečně vitální a potřebuje 2 - 3 postřiky proti oidiu. Prim mám před domem na pergole již 20 let a ještě nidky nezklamal. Dávám řízky všem známým a většinou jsou spokojení. Muškát je také dobrý, ale více ho žerou hmyzáci všeho druhu.  Lena je nevhodná - padá ze dřeva.  Na výsluní pěstuji ještě Áron, je pozdní, ale výborný v chuti a dostatečně bujný.  Nehodí se do horších poloh.  Doporučuji ještě Dornfeldr - také bujně roste a hodí se na jídlo i na víno.

host - 244.2 (?), 22.2.2010 8:24

Díky za reakci, ten Dornfelder je dobrý typ něco takového jsem hledal - moštová odrůda dobrá i na jídlo. Jakou zátěz (kg hroznů?) může takto na pergole asi snést? Ten Prim ještě zvážím. Nejraději bych něco co nemusím vůbec stříkat, protože to bude na pergole, kde pod ní budem sedět a tak nevím jestli to je úplně ono. Dám tam asi tři odrůdy, bílou (Vostorg, Aron?), růžovou (Festival?) a modrou (Dornfelder?). Jo ještě, co myslíte tím, že Lena padá ze dřeva? Já ji budu mít na středním vedení RH, to je snad OK, né? Díky za info a zkušenosti. 

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 22.2.2010 10:53

Na pergolu se hodí Aročnyj,  má bujný růst, je odolný mrazu a chorobám, navíc má straktivní barvu bobulí. Asi by u Vás nebyl špatný Talisman, má stejně bujný růst a ještě jsem neviděl větší bobule než má tato odrůda. Má sice ženský typ květu, ale pokud tam bude víc odrůd, nemělo by to vadit. U modrých by možná stálo za to vyzkoušet Regent.

host - 244.2 (?), 22.2.2010 13:27

Díky za další dobrý tip, co se týče odrůdy Talisman má opravdu chválihodné vlastnosti co jsem se tak dočetl na netu. Hrozny a bobule jsou zřejmě opravdu obrovské a atraktivní? To že má ženský typ květu znamená co přesně? Díky... 

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 22.2.2010 15:06

Z praktického hlediska to znamená, že pro zdárný vývin hroznů potřebuje jinou rostlinu, která má samčí květy (obsahující prašníky s pylem), aby ji oplodnila. Podobně, jako muž ženu.

host - 16.70 (?), 22.2.2010 22:03

No myslel jsem si to, ale abych nakonec nemusel chodit se štetečkem a opylovávat každý květ sám:-) No nic, pište další náměty, rady apod. jak nejlépe pěstovat, stříhat atd. révu na pergole. Máte ještě někdo nějakou vhodnou odrůdu, ať mám nad čím bádat? Ta odrůda Talisman je tedy bezsemenná odrůda, né? Díky a mějte se...

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 23.2.2010 7:12

Talisman není bezsemenná odrůda, má relativně velká semena ale vzhledem k velikosti bobulí 12-15 g zase tak velká nejsou. Na opylení stačí, pokud ve stejnou dobu kvete poblíž normální odrůda, která má pyl. Loni přes hodně špatné počasí v období květu se opylil průměrně, ale našel jsem hrozen, který měl na dvouletém keři více jak kilo. Pokud se květy neopylí, vytvoří se zcela bezsemenné bobule o hmotnosti 2-4 g.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 23.2.2010 17:51

Já mám okolo pergoly Prim a Moravský muškát a s oběma jsem velmi spokojený co se týče chuti. Jen na muškát jdou vosy, což je u pergoly trochu problém. Žena mě nutí, abych muškát nahradil pozdější odrůdou, já ji tvrdím, že opilá vosa nikoho nebodne...
Martin

host - 46.132 (?), 9.4.2010 10:54

Na pergolu v čechách Kristal, do Vašich podmínek by šlo možná i něco citlivějšího, jako je Vostorg, pokud u Vás nemrzne tak i málo mrazuvzdorný V25-20. Obecně se na pergolu hodí vše co hodně roste a nemrzne.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz