Netkaná textilie a kačírek pod vinnou révu
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.141 (?), 27.3.2011 18:59, zobrazeno: 10910x
Dobrý den. Je vhodná netkaná textilie a kačírek (nebo jiný podobný kámen) pod vinnou révu pěstovanou pro okrasu na pergole. Děkuji. Iv
|
|
|
|
|
|
|
Ferby1 - (41) - 16.70 (?), 27.3.2011 19:57
Dobrý den, abych se přiznal, tak by mě také zajímalo jaké s tímto máte kdo zkušenosti, já to tam mám zatím 1. rok (resp. 2. rok) a réva zatím rostla dobře, zapěstoval jsem vloni výhony na kmínek, a nyní (začátkem března) zakrátil na potřebnou délku kmínku. Letos by měla být snad už první úroda. Jsem zvědavej, jak se to bude chovat s tou textílií a kačírkem, protože většinou se píše, že se má réva okopávat apod. Plísně se snad ani nebojím, horší by asi byla mulčovací kůra, kačírek je celkem sterilní. Ale jak to bude s vláhou hnojením atd. to zatím netuším, někdo zde kdysi myslím psal, že může réva trpět chlorózou - nevím. Je fakt, že na Hibernalu se mi vloni koncem vegetačního období trošku něco jako příznaky chlorózy ojevilo, ale nevím, možná to taky bylo úplně něco jiného, nejsem zas takový odborník na choroby atd.:-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 135.52 (?), 27.3.2011 23:29
Dobrý deň Ferby! Rád by som sa Vás opýtal, prečo by mala byť mulčovacia kôra rizikom pre vinič? Mám s ňou ceľkom dobré skúsenosti. Túto zimu mi ochránili kopčeky kôry mladé sadenice pred vymrznutím. Takisto ju pridávam okolo kanadských čučoriedok, ktoré pestujem netradične medzi viničovými krami (jamy s rašelinou boli pri výsadbe čučoriedok oddelené od pôdy fóliou). Inde už nebolo pre čučky miesto. Zatiaľ som nepozoroval negatívny vplyv na zdravotný stav viniča. Myslím si, že nižšie pH je pre vinič prijatelnejšie ako prevápnená pôda. Horšie to bolo s netkanou textíliou okolo viniča. Fóliu som zaťažil tenkou vrstvou pôdy. Sledoval som tým menší rast buriny a ochranu pôdy pred vysušením, ale bol to omyl. Burinka vyklíči všade, takže bez motyčky a plytkého pletia to neišlo. Ílovitá zem nepotrebovala ochranu pred suchom. Navyše nemožnosť hlbšej kultivácie a prevzdušnenia pôdy spôsobila chlorózu na viniči. Čo nezničila chloróza, to dorazila akarinóza. Po 1-ročnom experimentu som fóliu odstránil a odvtedy mám pokoj. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
vjk - Zlatý Zahrádkář (539) - 215.11 (?), 27.3.2011 22:19
Zkopíruji vám, co jsem psal ve starším vláknu:
Výhody a nevýhody kačirku pod révou: + téměř neprorůstá plevel, + hezky to vypadá, + v půdě se drží déle vlhkost (za předpokladu správné vrstvy kačírku), + díky vyšší vlhosti je větší život i ve vrchní vrstvě půdy. - půda se obtížně obdělává, přidat např. kompost znamená vše nejprve pracně odsranit a pak zase pracně dát zpět. - špatně se aplikuje vápnitý dolomit, je-li to třeba. Nepotvrdila se mi akumulace tepla do kačírku, kameny přijatelné frakce mají malý objem a relativně velký povrch, velmi rychle vystydnou. Více se ohřeje tmavý kačírek, světlý zase odráží více záření do zóny hroznů. Nepozoroval jsem rovněž žádný negativní vliv na plísně, spíše naopak, při prudkých deštích nedochází k ostřiku částečkami půdy. Po třech letech jsem kačírek na podzim při vápnění odstranil a nyní zkouším pouze geotextilii. VJK
VJK
|
|
|
|
|
|
|
host - 135.52 (?), 27.3.2011 23:37
Dobrý deň! S netkanou textíliou pod krami viniča (vysoké vedenie) som mal nedobré skúsenosti. Kačírek z oblázkov som ale skúsil dať okolo sadenice (otvor v zámkovek dlažbe) z jednej strany pod pergolou. Zavlažovanie a hnojenie riešim naliatím na kačírek. Pôda pod dlažbou je úrodná do veľkej hĺbky. Experiment zatiaľ 3 roky funguje. Vo väčšom rozsahu by som to nerobil. Nie je nad klasický overený spôsob hlbokej kultivácie pôdy a zapracovanie hnoja či kompostu na jeseň. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|