Marquette - cervena mustova odroda

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?) 
18.1.2012 8:11

Jen bych chtěl poznamenat, že Marquette asi není "Markéta" ale Jacques Marquette byl francouzský misionář a také je to město u Hořejšího jezera. Domnívám se, že název odrůda dostala podle prvního jmenovaného, protože i Frontenac byl guvernér kolonie "Nová Francie".
Odolnost Marquette proti plísni révové není podle mého názoru vynikající, jak se uvádí v některých materiálech, ale zhruba je na úrovni odrůdy Krystal. Solaris má odolnost k plísni podle dosavadních zkušeností vyšší. Padlím nijak zvlášť netrpí, ale také se letos na podzim vyskytlo na listech, ale jen v závěru vegetace.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 147.5 (?), 18.1.2012 8:27

Ďakujem Bredíkovi za upresnenie pôvodu názvov nových odrôd. "Markétu" som dal do uvozoviek iba pre familiárne označenie, nie je to doslovný preklad názvu odrody pravdep. francúzskeho pôvodu. Myslím, že z kontextu príspevku bolo zrejmé, že nepíšem o 2 odrodách. Ak nie, potom sa ospravedlňujem. 

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 147.5 (?), 18.1.2012 8:35

Zdravím Vás pán Vladimír SD! Za sadenicu Marquette pýtajú 5,5 USD. Najvyššia položka pri objednávke nie je samotný materiál (sadenice či rezky), ale doprava: 310 USD plus poplatok 15 USD universite v Minessote. Preto sa usilujeme o hromadnú objednávku, aby sa spoločný poplatok rozdelil na čo najviac záujemcov. Sám by som toľko peňazí za dopravu niekoľkých rezkov neobetoval. Ale moc času už neostáva. Napr. Frontenac Blanc už majú vypredaný. Jar je tu čo by dup! Pekný deň!   

lesník - (1) - 32.130 (?), 20.1.2012 20:20

Dobrý večer, ako sa dá zapojiť do akcie sadenice z USA.

host - 234.226 (?), 21.8.2015 19:37
Zdravim Vas. Vie mi niekto poradit, kde by som aktualne zohnal sadenice Marquette? Vopred dakujem. Duro

milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 65.131 (?), 21.8.2015 22:03

Duro ja som mal Marquette bobule male ako hrašok strapce tiež male je to odroda oničom pred 2rokmi som sa jej zbavil tak aj Fronteraky som zrušil.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 214.16 (?), 22.8.2015 7:48

Do Marquette jsem vkládal velké naděje, ale tato odrůda je nesplnila, takže se jí budu asi zbavovat. Bobule jsou drobné, navíc v hroznech jsou každoročně zelené a zaschlé bobule.
Odolnost k chorobám je slušná, ale třeba letos jsou listy pokryty šedým povlakem padlí, hrozny jsou bez napadení.
Jsou lepší odrůdy, stejně odolné a ranější.

host - 130.189 (?), 23.8.2015 8:58

Milan a Ivan, ďakujem za reakciu. To, že sú bobule malé by mi nevadilo. Horšie je to so zelenými a zaschlými bobuľami v strapci, to by som teda nechcel. Majú aj iný pestovatelia s Marquette podobnú skúsenosť?

Ivan, aké rovanko odolné a skoršie odrody myslíš?  Marquette vraj produkuje vysoko kvalitné vína, aj preto som ju chcel.   ďuro

host - 152.163 (?), 23.8.2015 9:11

Ivo tiež mám túto skúsenosť.Myslíš, že máme pravú Marquette?paloo

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 214.16 (?), 23.8.2015 10:00

Myslím, že máme pravou odrůdu Marquette. Ale na druhou stranu asi hodně záleží na půdních podmínkách a možná i na podnoži při případném roubování. Už jsem viděl fotky Marquette ze Slovenska s většími hrozny na SO4 a také jsem mluvil s jedním pěstitelem z východních Čech, kterému plodí pěkně. Naopak u něj se zase nedaří Rondu, které je u mne excelentní po výnosové stránce.
Jen pro ilustraci, v současné době má Marquette cukernatost nad 20°Brix, ale na chuť jsou bobule hodně kyselé.
Jiné odrůdy jsou ve stadiu zkoušení, víno z nich asi ještě nikdo nepil, ale nemají tolik kyselin jako Marquette a počítám, že je budu sklízet příští víkend, mají cukernatost 21-23°Brix.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika