Malinové, ostružinové, ribízové - mám problém



                     
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 124.132 (?) 
7.10.2012 7:55

Nevm co chcet slyšet, výdrž vína je silně individuální. Vždy jen nutné jednou začas zkontrolovat otevřít láhev, jestli už to není přes čáru. Obecně čím víc zasíříte, tím déle vydrží, ale tím více se připravíte o to, proč si to vyrábíte sám(aroma, obsah konzervatů(SO2 apod))

Nechte se inspirovat manželkou, když zavařuje. Čistota, čistota, čistota. Zátky převařit apod. Sežeňtě si brožuru od p.Valenty ohledně výroby domácích vín. Je tam i lahvování. Je na I-netu.

A rozhodně není nutné psát velkými písmeny, když někdo do 5 miín neodpoví. :-/

Pohodu u vína přeje GB.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 7.10.2012 13:08

Je otázkou, má-li smysl lahvovat do sedmiček domácí ovocné víno s ohledem na jeho kvalitu i cenu lahví a korků. Obecně lze říci, že skladovatelnější jsou dezertní (spíš sladká) vína, která ležením získávají na kvalitě. Naopak suchá stolní vína ležením spíš ztrácejí na kvalitě a často se i zkazí. Takové víno by se mělo vypít do příští sklizně.

                     
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 124.132 (?), 7.10.2012 22:54

Takové víno by se mělo vypít do příští sklizně

No, když už se to tu řeší. Je zřejmé, že od 10l nahoru se nepředpokládá konzumace najednou. Pak si myslím, že má lahvování smysl i na ten cca 3/4 rok. Jinak budu mít poloprázdný demižón a to si myslím není pro víno úplně ideální.

Navíc třeba o višňovém jsem četl, že je nejlepší po 2 letech wink

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 8.10.2012 7:56

Nemyslel jsem, že by se víno odpíjelo z poloprázdného demižonu. Ale vidím utčitý rozdíl mezi zazátkováním v sedmičkách s uložením do sklepa naležato a dočasném rozlití do použitých litrovek se šroubovacím víčkem případně do PETek,

                     
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 8.10.2012 8:12

No, máme jablečné víno od loňska a zatím se nezdá, že by utrpěla kvalita. Lehce jsme ho zasířili, je stočené do pětilitrových lahví se šroubovacím uzávěrem nebo do litrovek. Letos budeme stáčet do lahví a uzavírat korkem - cena jedné korkové zátky je ve vinařských potřebách kolem jedné koruny, takže to opravdu není finančně náročné.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 8.10.2012 9:17

Jak jsem psal 7.10. víc, než na druhu ovoce záleží na obsahu alkoholu a zbytkového cukru, jestli se víno hodí k delšímu uskladnění. Ostatně to platí i pro révová vína. Ne každé se hodí archivovat.
  Je pravda, že existují druhy ovoce, kde je delší ležení vhodné kvůli odbourání některých nežádoucích chuťových složek (trnky, angrešt, aj). I tam platí potřeba vyšší hladiny cukru a alkoholu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika