konsrukce pro révu

jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?)
17.3.2009 23:52

Pokud použijete pro opěru vodorovné dráty, doporučuji nerezové lanko nebo oplastovaný drát prodávaný jako napínací k drátěnému pletivu (průměr asi 3 mm) nebo ocelové lanko v bužírce (v Baumaxu se prodává na věšení prádla). Spodní drát bych doporučil 60 až 80 cm nad terénem, další vždy po 30 cm.

V případě použití dřevěné konstrukce bych zvolil 3 vodorovné latě o průřezu asi 4cm*6cm, vzdálené od sebe asi 1 m a na ně připevněné svislé latě o průřezu asi 2cm*3cm vzdálené od sebe 30 cm, samozřejmě impregnované.

Doporučuji prohlédnout výborně zpracovanou stránku fassadengruen.de, kde najdete podrobný návod na opěrnou konstrukci pro popnutí pergoly révou, včetně spousty fotografií realizací i toho jak révu na pergole zapěstovat a řezat (stránka je v němčině).

S pozdravem jenamater.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 165.52 (?), 17.3.2009 15:57, zobrazeno: 9586x

Dobrý den. Chystám se letos vysadit k naší pergole 2 sazenice révy. Jsme skoro ve 400 m.n.m., ale pergola je na jižní straně chráněná z části před větrem domem. Jaký druh a jak vysadit jsem nastudovala. Vybrala jsem si odrůdy Kodrjanka a Krystal nebo Vostorg a Nero. Jen jsem nikde na internetu nenašla jak nosnou kontrukci nejlépe udělat, aby vínu vyhovovala. Pergola je hodně vysoká (3 až 3,5 m). Mezi dvěma sloupky je 5 metrů. Představuji si, že mezi sloupky natáhnu vodorodně dráty a jako opěrný sloupek k révě dám bambusovou tyč. Jaký materiál a průměr drátu zvolit? V jaké výšce mít nejnižší drát pro vysoké vedení a v jaké vzdálenosti by měli být jednotlivé vodorovné dráty od sebe?? Děkuji za radu. Lenka

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 17.3.2009 17:48

Na jaře budu řešit podobný problém. Mezi stojnami pergoly mám cca 2,3 m, které vyplním šachovnici 20 x 20 cm dřevěnými (modřín - delší životnost) latěmi o rozměrech 2x1 cm. Latě jsem si již nařezal a napustil impregnací, musím ještě natřít alespoň 2x lazurou.
Nevím jestli bambusová tyč a drát je nejlepší volba (s ohledem na poryvy větru a životnost), nepřipadá mi to dostatečně "bitelné".

Martin

Bez názvu
Bez názvu

host - 165.52 (?), 17.3.2009 19:16

Možná bambusová tyč vydrží déle než modřínová   Chci ji provrtat a skrz protáhnout ty dráty nebo to jen zafixuju. Co jsem koukala na obrázky od pěstitelů, dělává se to. Nevím jestli laťe 2x1 cm nejsou příliš tlusté pro úpony. A taky do takto lehké konstrukce se vítr tolik neopře. Tak snad nám někdo poradí, jak to je??!!   Lenka

host - 8.77 (?), 17.3.2009 22:20

Já myslím, že u pergoly jde spíš o to jak to vypadá. Réva se chitne skoro ke všemu a kdežtak se dá provlékat a přivazovat a... Souset použil betonářskou drátěnku s čtvercovýmy oky a slouží nádherně (akorád nevypadá) Já bych volil čtvercovou, nebo kosočtvercovou šachovnici z hoblovaných prkýnek a napuštěných do barvy mahagon. To budu dělat já asi za 2 měsíce. Prkýnka 3 x 2 cm a rozteč cca 20 - 30 cm a jedna řada šikmo nahoru a druhá křížem šikmo nahoru. Pokud chcete drátěnku, tak bych dal dráty tak po 20cm tak 3mm silné, ale ty zreznou. Nerezové stačí tenčí.  Taky lze dát do každé vrstvy dva dráty 2 cm vedle sebe a letorosty mezi ně navádět. Takto to chci udělat v plánovan malé viničce.

jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 17.3.2009 23:52

Pokud použijete pro opěru vodorovné dráty, doporučuji nerezové lanko nebo oplastovaný drát prodávaný jako napínací k drátěnému pletivu (průměr asi 3 mm) nebo ocelové lanko v bužírce (v Baumaxu se prodává na věšení prádla). Spodní drát bych doporučil 60 až 80 cm nad terénem, další vždy po 30 cm.

V případě použití dřevěné konstrukce bych zvolil 3 vodorovné latě o průřezu asi 4cm*6cm, vzdálené od sebe asi 1 m a na ně připevněné svislé latě o průřezu asi 2cm*3cm vzdálené od sebe 30 cm, samozřejmě impregnované.

Doporučuji prohlédnout výborně zpracovanou stránku fassadengruen.de, kde najdete podrobný návod na opěrnou konstrukci pro popnutí pergoly révou, včetně spousty fotografií realizací i toho jak révu na pergole zapěstovat a řezat (stránka je v němčině).

S pozdravem jenamater.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025