Kdy, jak a čím přeroubovat vinnou révu

arandur - (39)
27.9.2004 16:45
Sám jsem stál před lety před podobnou otázkou a zde je vyzkoušený postup:
Rouby jsem odebíral z rostliny, která se mi líbila, v lednu. Zabalil jsem je do strečové folie a uložil v ledničce. Rouby musí být "tvrdé" - tedy nerašící.
Réví (výhony) přeroubovávané rostliny jsem seřezal na 1 oké čípky. Jakmile začala rašit, přerouboval jsem ji uchovanými rouby 2 způsoby (spíše pro jistotu) - anglickou (jazýčkovou) kopulací a "do rozštěpu". Rouby nesmí rašit, ale musí být živé - na řezu je dřevo zelené a pupeny při rozříznutí taky.
Pak jsem místo roubování pořádně zavázal roubovací páskou (0,5 cm širokou) a konc roubů zamazal štěpařským voskem (ale je určitě lepší rouby máčet v chladnoucím vinařském parafinu).
Úvazky jsem povoloval až na konci července a poctivě jsem olamoval všecny výhony, které nerostly z roubů. Ovšem, pokud by rouby nezačaly po nějakých max. 14 dnech rašit, pak je dobré nějaký ten výhon nechat, aby bylo na co roubovat příští rok.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Aleš - (1), 6.9.2004 12:18, zobrazeno: 13047x
Mám cca 10 let staré keře vinné révy udajně rezistentního typu. Vyznačují se velmi bujnou listovou částí ale s hrozny je to velmi slabé i přes neustálé vylamování zálistků. Nechtěl bych začít znovu od nuly a tak jsem uvažoval tyto keře přeroubovat ale potřeboval bych poradit kdy, jak a čím. Keře jsou vedeny v závětří na jihozápadní stěně domu s dostatkem slunce i vláhy v oblasti střední Moravy (Hranice).

KDY si opatřit rouby ?
roubovat ?
JAK uchovat rouby ?
roubovat ?
pečovat o rouby ?
ČÍM roubovat ? (stačí si opatřit plodící odrůdy z okolí?)

arandur - (39), 27.9.2004 16:45
Sám jsem stál před lety před podobnou otázkou a zde je vyzkoušený postup:
Rouby jsem odebíral z rostliny, která se mi líbila, v lednu. Zabalil jsem je do strečové folie a uložil v ledničce. Rouby musí být "tvrdé" - tedy nerašící.
Réví (výhony) přeroubovávané rostliny jsem seřezal na 1 oké čípky. Jakmile začala rašit, přerouboval jsem ji uchovanými rouby 2 způsoby (spíše pro jistotu) - anglickou (jazýčkovou) kopulací a "do rozštěpu". Rouby nesmí rašit, ale musí být živé - na řezu je dřevo zelené a pupeny při rozříznutí taky.
Pak jsem místo roubování pořádně zavázal roubovací páskou (0,5 cm širokou) a konc roubů zamazal štěpařským voskem (ale je určitě lepší rouby máčet v chladnoucím vinařském parafinu).
Úvazky jsem povoloval až na konci července a poctivě jsem olamoval všecny výhony, které nerostly z roubů. Ovšem, pokud by rouby nezačaly po nějakých max. 14 dnech rašit, pak je dobré nějaký ten výhon nechat, aby bylo na co roubovat příští rok.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz