Johanniter, Cabernet Blanc - zkušenosti



Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?)
28.1.2014 22:04

"Pravda je, že taky nechápu, proč vinaři prodávají kupř. Solaris, Hibernal, Cabernet Cortis za nesmyslný ceny". 

Já si myslím, že vinaři prodávají za ceny tržní.Kdyby prodávali za ceny nesmyslné, svou produkci by neprodali a zkrachovali by. Sedmička Hibernalu, výběr z bobulí za nějakých 250÷400,- Kč ve vinotéce je běžná realita, za kterou se to prodá.Cenu určují na jedné straně výrobní náklady, daňové odvody a zisk, na straně druhé zájem kupujících.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 25.1.2014 7:25

Pěkně obsáhle je to o přímoplodých hybridech tady. V druhé části dojde i na údajnou škodlivost vín z těchto odrůd.

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 147.218 (?), 26.1.2014 22:21

Vďaka Bredíkovi sa mnohí mohli presvedčiť, že problematika hybridov révy nie je tak jednoznačná a že "vinařské rarity fosilního chrakteru", zdá sa, prežívajú akúsi renezanciu- vína z nich sa stále objavujú na degustáciách. K skvelému článku Miloše Ondráka som tiež pripojil diskúsnu poznámku ešte v októbri 2011. Pokiaľ diskutujeme o kvalite PIWI odrôd, dovolím si upozorniť na pasáž z článku p.Miloše: "...křížením některého FPH s Vitis viniferou splňují požadavek vysoké kvality vína s odolností natolik, že je země původu na vlastní zodpovědnost registrují jako botanický druh Vitis vinifera, tedy evropskou révu, aby bylo splněno nařízení Evropské komise č. 1493/1999, článek 19, paragraf 3, které umožňuje vyrábět jakostní vína pouze z odrůd, které náleží k botanickému druhu Vitis vinifera." Moderné PIWIs skutočne obsahujú iba zanedbateľné stopy metylesteru kyseliny anthranilovej, ktorá je zodpovedná za nežiadúcu príchuť vína medzidruhových krížencov po liščine. Mnohí z nás máme s pestovaním rezistentných novošľachtencov už viacročné skúsenosti a dávame vína z týchto odrôd na výstavy, kde sú veľmi dobre hodnotené.

                     
Petik - (29) - 34.163 (?), 28.1.2014 21:37

Jak zde někdo trefně poznamenal, vinohrad se připravuje s životností jedné lidské generace. Pominu-li určitou možnost přeroubování Vinifery na nějakou piwi, pak není divu, že hybridní odrůdy budou ještě dlouho nezajímavé pro spoustu pěstitelů.

A kdoví, zda velkovýrobci vín se spíše drží konzervativních metod pěstování, protože se prostě dobře prodávají, lidé je znají, takový Rulandské šedé, Cabernet Savignon. atd atd, ale názvy jako Rondo? Krystal? Nebo Pamjati chirurga? nó velké marketingové ehhhhm. 

Pravda je, že taky nechápu, proč vinaři prodávají kupř. Solaris, Hibernal, Cabernet Cortis za nesmyslný ceny. Nevím, jestli platí, že laik může vybírat víno třeba podle cenovky za láhev a moc chybný výběr neudělá. V tomto případě by ale měl nalítnout skvělým vínům. Nebo ne?

                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 28.1.2014 22:04

"Pravda je, že taky nechápu, proč vinaři prodávají kupř. Solaris, Hibernal, Cabernet Cortis za nesmyslný ceny". 

Já si myslím, že vinaři prodávají za ceny tržní.Kdyby prodávali za ceny nesmyslné, svou produkci by neprodali a zkrachovali by. Sedmička Hibernalu, výběr z bobulí za nějakých 250÷400,- Kč ve vinotéce je běžná realita, za kterou se to prodá.Cenu určují na jedné straně výrobní náklady, daňové odvody a zisk, na straně druhé zájem kupujících.

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 57.238 (?), 29.1.2014 21:06

Zdravím Vás, Petře! Máte pravdu, vinič je dlhoveká rastlina. Staré vinohrady na štekoch, ktoré produkovali kvalitné víno, sa odovzdávali z pokolenia na pokolenie. Dnes ich mnohí mladí nadšenci udržiavajú pri živote. Bol som minulý víkend na Otvorených pivniciach v Svätom Jure pri Bratislave, kde sme koštovali takéto vína a rozprávali s ich majiteľmi. Semička týchto vín sa predávala za cenu v rozmedzí od 4 do 15 eur, zväčša za 6 eur. Z medzidruhových krížencov som koštoval iba Acolon. Ostatné sorty boli V.vinifera. Ale tomu sa nečudujem. V ideálnych vinárskych podmienkach, kde dozrieva Ryzlink rýnský, Frankovka či Alibernet do špicovej kvality, nie je dôvod experimentovať s mrazuodolnými rezistentmi. Na druhej strane okolo Modry, Pezinka, Sv.Jura aj Rače je vidieť množstvo spustnutých neošetrovaných sprivatizovaných vinohradov, ktoré ich majitelia často predávajú ako stavebné pozemky. Je to vizitka dnešnej "novej" doby. PIWIs, ktoré ste menoval, som koštoval a musím priznať, že sú chutné a niečím príjemne odlišné od bežných klasických odrôd. Napr. na tmavé husté lahodné Rondo od Bredíka dodnes nezabudnem. Pamjati Chirurga je stolová sorta. Myslím, že veľkovýrobcovia by dokázali spustiť zo svojích konzervatívnych metód, keby mali ochotu riskovať a keby sa lepšie oboznámili s kvalitou PIWIs. Ich propagácia je ešte len v plienkach. Zakiaľ majú po ruke dostatok účinnej organickej chémie a dostatočný dopyt po vínach klasických odrôd, nebudú mať záujem o výsadbu  "trhovo" nepreverených odrôd. Ak môžem poradiť, podľa cenovky víno nevyberajte. Ideálnou príležitosťou sú práve vinotéky, či otvorené pivnice, kde vďaka vlastnému jazýčku "skvelým vínam" nenaletíte, ale vybriete si to, ktoré sadne podľa Vášho gusta.

                     
host - 117.162 (?), 31.1.2014 8:23

V březnu jedu do sklepa do Březí u Mikulova k panu Kadrnkovi. Má Johanniter a tak jej ochutnám a zeptám se na jeho zkušenosti.

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 215.204 (?), 31.1.2014 8:54

Dajte nám potom vedieť! Mikulov, Březí, Drnholec, Hrušovany n.Jevišovkou- to sú všetko príhraničné lokality, kde sú pre výrobu kvalitného vína ideálne podmienky. Je vidieť, že pestovanie moderných rezistentov nie je iba doménou chladnejších okrajových vinohradnických lokalít, ale mnohým vinohradníkom záleží na nákladoch v súvislosti s fungicídmi. Pojem "biovíno" bez reziduí organických pesticídov sa postupne dostáva do povedomia milovníkov skvelého moku.

                     
host - 14.246 (?), 23.4.2014 22:18

absolutně nesouhlasím, loni jsem měl CB panenský dozrátý na 24° a byl bombastický, letos měl jen 21° a byl sauvignonový až travnatý. dal jsem ho na tři měsíce do nového bariku a je z něj skvost. co se odrůdy týče bude problém jen s tím pravidelným zprcháváním

                     
host - 219.27 (?), 15.11.2016 10:31

Poprosím, v jaké lokalitě ho máte a jestli ošetřujete, jakou chorobu a čím. Ještě mě zajímá, jaký druh půdy je nejvhodnější. Děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zkušenosti se střešní krytinou Capacco a střešní krytinou Tři pyramidy27.9.2024
Puchýřky na sklolaminátovém bazénu - osmóza gelu24.9.2024
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika