Jakou odrůdu na pergolu?

jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?)
11.6.2012 23:47

Mně se na pergole dlouhé 6m a vysoké 2,5 m velmi osvědčila německá Osella, ranná a odolná. Je velmi vzrůstná, jedna rostlina mi spolehlivě pokryje každý rok stěnu i strop takto velké pergoly. Má sice jen střední velikost modrých hroznů a bobulí, ale krásné zdravé olistění. S pozdravem jenamater.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 108.254 (?), 9.6.2012 23:08, zobrazeno: 18055x

Dobrý večer,

žádám odborníky o pomoc.

Mám terasu s pergolou (délka 5 m, jižní strana, plné slunce do 5 odp.,okr. Kladno) a chtěl bych jí mít porostlou vínem - jak z důvodu zastínění, tak i ke konzumaci (radši stolní odr.)

Moc dalších podmínek nemám, jenom aby byla mrazuvzdorná (u současné sazenice vždy na jaře skončím se střihem 30 cm nad zemí), rezistentní (v okolí na postřiky moc nedají) a hlavně nenáročnou (tolerantní) na řez/střih.

Předem moc děkuji!

Brrouk

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 11.6.2012 10:48

Stříhat se musí každá odrůda, tam příliš nevidím možnost výběru. Co se týká stolních, většinou je u nich problém s vyšší odolností k mrazu, málokterá vydrží víc než -25°C. Na pergoly se většinou doporučují odolnější americké odrůdy, které vydrží mrazy i pod -30°C, ale ty zase nemají moc velké bobule.
Za stolních východoevropských se udává slušná odolnost k mrazu u Vostorgu muskatného, je pravda, že mě nikdy nezklamal. Podobně velké bobule by mohla mít Elegia (3-4g), u amerických mě napadá třeba Somerset Seedless, Venus.

jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 11.6.2012 23:47

Mně se na pergole dlouhé 6m a vysoké 2,5 m velmi osvědčila německá Osella, ranná a odolná. Je velmi vzrůstná, jedna rostlina mi spolehlivě pokryje každý rok stěnu i strop takto velké pergoly. Má sice jen střední velikost modrých hroznů a bobulí, ale krásné zdravé olistění. S pozdravem jenamater.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 234.191 (?), 13.6.2012 21:50

Zdravím pána Jenamatera a všetkých priaznivcov pestovania révy! Odroda na pergolu by mala byť vzrastná, mrazuodolná, rodiaca na krátkom dreve, pokiaľmožno s veľkými listami a veľkými event. bezsemennými bobuľami. Požiadaviek je veľa, preto nie je snadné nájsť tu pravú sortu. Mrazuodolná Venus je dobrý tip, plody síce nie sú veľké ale sú chutné, bez tvrdých semien a listy sú nielen veľké, ale na jeseň krásne zfarbené do karmínovo červena. Zohnal som ju v Jukke, ale keď som zistil, že poľská sadenica nie je Venus, iba niečo podobné, preočkoval som ju vlani lotyšskou mrazuodolnou sortou Zilga- na snímke. Kvitla mi ako prvá zo všetkých. Pri degustáciách sa umiestňuje na popredných miestach, tak som zvedavý na jej chuť. Do druhého ramena Venus som v máji naočkoval mrazuodolnú Vanessu- na snímke vyrašené očko. Na inom mieste zas raší očko Einset Seedless. V pozadí snímky je na pergole vidieť prvá úroda pravokorenného mrazuodolného amerického Jupitera. Ten by mal mať väčšie oválne bobule muškátovej chuti. Osellu som naočkoval vlani do Rhey a vyrašený výhon priniesol počas leta prvý strapec, ktorý v pohode dozrel. Sladký, ale má semená. Možno chutnejší je rodič Oselly Muskat bleu. Očko Muskat bleu mi však zatiaľ nevyrašilo. Som zvedavý aj na Liepsnu, ktorá pekne vyrašila z očka ne kmeni Rhea. Mrazuodolná bujná Liepsna má bobule menšie, ale ich chuť je vraj podobná ananasu. Dobrým tipom je aj Vostorg muskatnyj- pre vyššiu mrazuodolnosť, väčšie bobule, muškátovú chuť a spoľahlivú rodivosť.

Zilga po odkvete
Zilga po odkvete
červenoplodá Vanessa naočkovaná na Venus
červenoplodá Vanessa naočkovaná na Venus

jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 14.6.2012 15:44

Dobrý den pane Palo, máte samozřejmě pravdu v tom co píšete o Oselle (poměrně velká semena) i Muskat bleu. Jen u Muskat bleu je občas problém se sprcháváním. S tím souvisí můj dotaz na Vás. Děláte nějaké opatření proti sprchávání? Vyčetl jsem, že pomoci může postřik 0,1% boraxu na list, ale nenašel jsem nikde v jakou dobu ho provést. Máte s tím nějakou zkušenost? Díky za odpověď, zdraví Vás jenamater. 

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 234.191 (?), 15.6.2012 0:24

Zdravím Vás p.Jenamater! Niektoré odrody sú háklivé na spŕchavanie po odkvete alebo zasychanie strapín pred zberom. Zatiaľ som takéto problémy nemusel riešiť. Ako prevencia sa odporúčajú postreky stopovými prvkami, najmä Mo, B, Mg, Zn... v čase pred kvetom aj po odkvete. Najmä tam, kde sa dlhodobo nehnojí maštalným hnojom, ktorý je donátorom Zn, Mo, Cu, Fe, Mn. Nemalo by sa preháňať hnojenie dusíkom. Fosfor treba aplikovať hlbšie do pôdy (do brázdy) a zahrnúť. Pozor na prehnojenie fosforom! Nadbytok fosforu zhoršuje príjem Zn, B, Cu, Mn aj Ca. Bór má v rastline celý rad dôležitých funkcií, jedna z nich je aj vplyv na kvalitné opelenie a oplodnenie. Postrek boraxom odporúčam, ale pridajte aj ostatné stopové prvky.

Muskat bleu bol použitý spolu so Solarisom na vyšľachtenie Oselly, Rosiny, Galanthu alebo bielej stolovej sorty Garant. Tieto krížence sa vyznačujú bujným rastom, pekne zeleným a zdravým olistením aj slušnou odolnosťou. Takže na pergolu ideálne. Samotný Muskat bleu má údajne výraznú muškátovú chuť, čo nebýva u modrých kultivarov bežné. U Oselly som ju nevnímal. Všetky tieto sorty bohužiaľ nie sú bezsemenné ani veľkoplodé. Každému to však nemusí vadiť. Podľa autora stránky http://members.chello.cz/vino_z_vinohrad/wine/wmuscat_bleu.htm má Muskat bleu dve formy: európsku a intešpecifickú. Neviem, ktorú z nich pestujete, ale predpokladám, že spŕchava iba jedna z nich. Kto by potreboval na pergolu veľkoplodé sorty, dajú sa dnes napr. v ponuke Slovplantu vybrať pomerne odolné interšpecifické odrody z autorskej dielne Krajnova, Kapeljušného, Kostrikina a ďalších. Treba však rátať s tým, že ich mrazuodolnosť zvyčajne neprevyšuje mínus 24 stupňov. V prípade extrémnej zimy by niekoľkoročná námaha so zapestovaním vysokého vedenia na pergole vyšla na vnivoč. Z tohto hľadiska považujem za výhodnejšie, najmä v okrajových a nevinohradníckych polohách, použiť na pergolu napr. americké mrazuodolné bezsemenné sorty, aj keď s bobuľami prevážne strednej veľkosti.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz