spomínané záhradníctvo nie je pre mňa už serióznym partnerom, dve po sebe nasledujúce zámeny odrôd mi stačili... spoliehajú na to, že odrody podľa listov pozná asi málokto a rodiť začnú až tretím rokom, kedy to už nikto nebude vykopávať zo zeme. od nich veru vinič kupovať isto nebudem, možno sa dám nahovoriť na boysenberry, snáď mi nepredajú obyčajnú černicu.
BV-47-1-6 som videl nedávno aj pod názvom Besy, vy teraz hovoríte o názve Zora. nejako tých názvov pribúda... ale každopádne písali pozitívne ohlasy na túto odrodu, ktorá má aj skoré dozrievanie. Kišmiš 342 nepoznám, zoháňa sa ťažko, Kišmiš zaporožskij budem sadiť teraz na jar, zatiaľ zimoval v chlade. o Vanesse som rozmýšľal - mám jedno chladnejšie a trocha zatienenejšie miesto na vinič, najideálnejšia by tam bola dobre mrazuvzdorná, odolná voči chorobám a skorá odroda, preto tá úvaha nad amerikáncami. ale váham aj nad Venus, tá by mala byť dobre úrodná, len je asi o niečo menej odolná voči chorobám ako Vanessa. aj vy píšete na Vašej stránke, že Venus bola minulý rok hodne napadnutá plesňou.