Jak nyní ošetřit skleník, ve kterém pěstuji révu?

Jarik - (40) - 34.105 (?) 
30.11.2010 13:59, zobrazeno: 4892x

Dobrý den.

Potřebuji poradit, jestli se má vnitřek skleníku, resp. sklo a zemina, umýt nějakým přípravkem proti plísní, nebo se nedá nic dělat . Listí jsem posbíral a spálil. Ptám se z toho důvodu, že ve skleníku se plísním daří a jestli nyní v době klidu, tomu mohu nějak pomoci. Každý rok sklo umyji jenom čistou vodou. Děkuji za radu.

Jarik

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 30.11.2010 14:21

Určitě ničím neumývat, je to zbytečné. Pokud jste spálil listí, neměla by plíseň révová přezimovat a navíc ta se ve skleníku díky nižšímu ovlhčení vyskytuje jen minimálně. Padlí révové je z hlediska výskytu ve skleníku horší, ale vymrzá při teplotách pod -17°C.

Samozřejmě houbové choroby jsou běžně přenášeny např. větrem, takže se mohou vyskytnout i na jaře zdravých keřích. Jak už jsem zmínil, ve skleníku je nebezpečné zejména padlí a pak také plíseň šedá. Bránit se dá výběrem odolnějších odrůd anebo chemickými přípravky, na padlí je výborný Falcon 260 EC, na plíseň šedou Teldor. Proti plísni révové je většinou zbytečné ve skleníku ošetřovat, listy nebývají dostatečně ovlhčeny, jako třeba venku za deště.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4587) - 191.35 (?), 30.11.2010 18:59

Já bych také skleník hodně zavlažil, pokud nebude umrzlo.

host - 3.249 (?), 19.12.2010 17:41

Z plísní nemusíte mít strach, chce to jen bězná preventivní opaření. Vše vyhrabat a zlikvidovat.  Listy je dobré vysbírat ještě než se rozpadnou, hlavně pokud byly napadení peronosporou a padlím. Zlikviduje tak kleistothecia a oospory, které zaručují přežití hub i v době největších mrazů.  Vegetativní forma padlí se schovává v očkách, ale teplota pod - 15 o C ji spolehlivě ničí. Nezapoměňte ale, že tyto teploty ničí i plodná očka a zvláště u stolních odrůd, takže bych to se zimněním skleníku nepřeháněl.  Výskyt padlí omezí také krátký řez, protože houba se ve skleníku vyskytujte až později v době vegetacea do starších oček se nedostane.

V zimě je dobré doplnit živiny do půdy,  hnůj, kompost.  Nezapoměňte, že stálým zaléváním půdy se substrát ve skleníku zasoluje.  Takže občas neuškodí i výměna půdy. To ale spíše z ohledu na ostatní plodiny, réva je proti zasolování velmi odolná a hluboce koření.   Mám jeden skelník jen na révu, kde jsou sazenice vysazeny už od roku 1988 a nějak zasolením netrpí.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika