Othello má dvě varianty - červené a bílé. Odrůda je velmi odolná proti penerospoře (bílá varianta je odolná více). Červená varianta je náchylnější k napadením roztoči, na bílé variantě jsem napadení nikdy nepozoroval.
Pro odrůdu je typické malinové aroma plodů (bílá varianta má však, podle vlastní zkušenosti spíše kyselejší a kousavou chuť) a rosolovitá dužnina, víno z hroznů vyrobené má aroma s vůní čerstvých jahod - proto se mu také říká "Jahoďák" nebo "Maliňák", jinak taky "Uherčák", v některých oblastech jižní Moravy je zván jako "Chorvat", jméno "Chorvat" se však jinde používá pro jinou odrůdu. Hrozny mají zvýšený obsah ovocných cukrů, víno z nich vyrobené obsahuje jisté procento methylalkoholu.
Červené Othello má další podvarianty, které se více či méně liší barvou či velikostí plodů.