Hibernal a Solaris - choroby
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.103 (?), 17.8.2011 21:09
S každým strapcom samostatne sa mi nechcelo babrať, tak som vždy natiahol proti kosom zelenú PVC-sieť. Vytvoril som rukáv okolo krov a dole stiahol drôtikmi. Proti osám sa mi osvedčili PETky so sirupom. Tento rok ale vtáci ani osy zatiaľ nechávajú dozrievajúce hrozno bez povšimnutia. Mal by som zaklopkať na drevo. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 231.51 (?), 10.8.2011 16:21
Dobrý den, osvědčil se mi preparát Alginur do kterého jsem přidal trochu Kuprikolu. Sice se u obou přípravků píše, že sjou jen protektivní, ale tam kde dostala plíseň přímý zásah tak to mělo překvapivý účinek. Tam kde už dozrávají hrozny bych to už nestříkal, Kuprikol má dlouhou ochranou lhůtu. Jinak tolerantní odrůdy taky nejsou všespasitelné, každá má jinou odolnou k rozdílným škodlivým činitelům. Hibernal a Regent mají slabou odolnost vůči peronospoře, Merzling větší. S padlím jsem zatím nikdy neměl problém tak nemůžu posoudit. Solaris a Bronner jsou plísní téměř netknuté a to celý rok bez postřiků. Toliko má zkušenost s pozdravem Petr K.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 231.51 (?), 11.8.2011 9:19
Víno jsem bohužel ještě nedělal, zatím nebylo z čeho. Loňskou první úrodu sklidily kroupy, o zbytek se postaraly vosy a ptáci. Letos to v květnu všechno pomrzlo, takže to zase nevypadá. Dobré víno z Hibernalu jsem pil už mnohokrát. Bohužel jsem zjistil, že Hibernal v mých podmínkách je příliš pozdní a ani jeho odolnost vůči plísni není to co jsem očekával. Rovněž z Regenta jsem už pil několik velmi dobrých vín. Solaris jsem chutnal jen 2x v Německu, jednou moc příjemný svěží "muškát", po druhé absolutně nezajímavé víno, takže těžko soudit. Merzling a Bronner, které mám rovněž vysazené, jsem nechutnal nikdy. Hrozny, které na Merzlingu loni zůstaly, měli začátkem září cukernatost 19-20NM.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ferby1 - (41) - 244.2 (?), 11.8.2011 11:21
Připojuji se k Vám a k Bred-ik-ovi, víno z Hibernalu jsem pil mnohokrát (nikdy nezklamal), proto mě právě zaujal, a proto jsem ho vysadil, též jsem myslel, že jeho odolnost bude o něco lepší, ale mám srovnání jen s letošní (u nás) naprd sezónou. I s tím jeho pozdním dozráváním budu mít pravděpodobně někdy problém. Každopádně si myslím, že Hibernal má u nás v ČR velkou budoucnost, lidé mají v poslední době hodně oblibu ve vínech s vyšším zbytkovým cukrem a to právě nahrává této odrůdě, která běžně dozrává do výběrů z hroznů apod. Víno ze Solaris jsem ještě nepil, ale letos se mi možná něco povede, takže dám vědet, ale každopádně schopnost akumulace cukrů u Solarisu ve vynikající, takže je dle mého jen otázka, kdy bude správný okamžik ke sklizni, přesládlý výber z hroznů nemusí už pak moc napovědět o odrůdové charakteristice vína, myslím, že ideální by mohl být tak v pozdrním sběru, myslím, že nemá moc kyselin (dle mého přehnaný cukr přebije odrůdový charakter). Z Merzlingu asi zatím nic neudělám, mám ho málo (snad v budoucnu), ale často se píše, že v Německu bylo víno z něho hodnoceno jako horší víno než z odrůdy Müller-Thurgau, ale lepší než víno z odrůdy Sylvánské. Pozn. dobrej Hibernal jsem pil i vloni v Praze na Grébovce, měl jsem tam z něho už víno i burčák a obojí výborné, vloni tam měli myslím sklizeň Hibernalu při 22°NM cukernatosti - vše mají na Vertiku, je to tam pěkné, doporučuji se tam na podzim podívat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 166.32 (?), 13.8.2011 0:02
Zdravím Vás, Ferby 1! Robíte dobre, že najprv ochutnáte víno a potom sa rozhodnete sháňať sadenice. Bohužiaľ vína vyrobené z moderných hybridov sú veľmi ťažko dostupné, takže je záujemca o pestovaní často závislý na objektívnosti informácií, najmä na internete. O Hibernalu Nemci (napr. na str. traubenshow.de) píšu, že v nepriaznivých rokoch potrebuje 1-2 postreky proti oidiu a botritíde. Nemecké PIWIs nemajú v bobuliach toľko kyselín ako moderné frankoamerikány, takže príprava vína je snadnejšia. Prírodný zvyškový cukor tam má svoj zmysel. V snahe vyrobiť suché víno, napr. pri Scheurebe, sa zvýrazňuje grapefruitový charakter, čo má rušivý vplyv na ceľkovú harmóniu. Americké sorty typu Frontenac Gris, Frontenac Blanc či La Crescent pri dozrievaní spolu s cukrom zvyšujú aj množstvo kyselín. Ak chcú robiť suché vína, musia kyslosť vhodným spôsobom znížiť tak, aby sa nepoškodil ovocný buket a chuť. Lepšie je z nich robiť polosuché či sladké, lebo práve cukor vykompenzuje v chuti nadmernú kyselinku a víno má celkovo svieži charakter. To si u nemeckých "mäkších" tolerantných odrôd dovoliť zväčša nemôžete. Navyše Frontenac Gris či Blanc je v porovnaní s nemeckými či švajčiarskými PIWIs nepomerne odolnejší a prakticky nepotrebuje postrek. Rád by som si to overil v podmienkach iného terroir. Predsa len striedaní extrémnych horúčav a 30-stupňových mrazov napr. v Minessote majú iný vplyv na dozrievanie ako mierne slovenské klima. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 145.123 (?), 11.8.2011 0:30
Dobrý deň! Dovolím si Vás opraviť: Kuprikol nemá v porovnaní s org.fungicídmi dlhú OL. Preto sa osvedčil napr.aj v zeleninárstve.
Máte pravdu, že tolerantné či takmer rezistentné odrody nie sú všespasiteľné. Gény odolnosti vnášajú do novej sorty takmer vždy zhoršenie kvality vína v porovnaní s vínom z V.vinifera. Snaha vykrížiť sorty menej náročné na zaťaženie ekosystémov pesticídmi je ale sympatická a navyše uzákonená v predpisoch EU. Všimnite si, že tieto odrody získavajú stále viac priaznivcov v radoch veľkopestovateľov-vinárov. A naštastie sa dnes zo svetovej ponuky dajú vybrať novinky podstatne menej závislé na postrekoch dávajúce vína porovnateľné s vínmi starých ale bohužiaľ vnímavých odrôd. Nemci pri popise svojích PIWIs pripúšťajú, že sa deklarovaná odolnosť nemusí prejaviť v každom regióne v rámci SRN. A my ich skúšame pestovať o trochu východnejšie. Väčšiu nádej na pestovanie bio-odrôd dávam niektorým krížencom evropskej a amerických druhov révy. Zatiaľ veľmi dobre odoláva Marquette. Rád by som otestoval aj ďalšie v podmienkach zpsl.kraja. Červené víno z Marquette patrí k delikatesám na výstavách vín... Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 231.51 (?), 11.8.2011 9:05
Převzal jsem informaci z příbalového letáku, kde pro stolní je uvedena OL 7dní, pro moštové 35dní. S pozdravem Petr K.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|