Jsem spokojený pěstitel a poživatel Hibernalu, a tak si dovolím přispět svou trochou do mlýna.
Sazenice jsem pořizoval v r. 2007. Kupoval jsem je od p. Osičky z Velkých Bílovic na podnoži Kober nebo SO4. Růst má nejbujnější ze všeho, co pěstuji a ošetřuji. Mrazuvzdornost také vynikající - nestalo se mi, že bych musel zmlazovat kmínek nebo nevyrašil tažeň. Narozdíl od takové odrůdy Prim, která se chová přesně naopak.
Bydlím v 250m n. m. uvnitř táhlé podkovy z polí a lesa. Hibernal vykazuje největší otužilost vůči chladu z lesa. Řady vinohradu jsou orientovány JV-SZZ směrem, oslunění po celý den, spon 1.6m x 1.5m (meziřadí x hlava). Nicméně kvůli chladu nechávám téměř u všeho dva kmínky.
Stříhám na jeden tažeň a zásobní čípek, plus krajní hlavy na vertiko. Zatížení zpaměti nevím, každý rok dělám probírku o 30 až 50 %.
Odolnost vůči houbovým chorobám je opět ze všech mých odrůd nejlepší nepočítaje Bago :-). Hrozen bývá ve výsledku prost nemocí a hnilob.
Úroda r. 2010 měla kvůli deštivé sezóně vysoký podíl titrovatelných kyselin, údaj ale asi někde zapadl prachem. Po mírném odkyselení CaCO3 a dvou letech školení na mrazu je víno víceméně senzoricky v pohodě. (Dovolím si ho podávat.)
Ročníky 2011 a 2012 chytli jarní mrazíky, réva doháněla ztracený měsíc až do podzimu. Fenologická zralost nastala až počátkem listopadu. Rozhodl jsem se počkat do mrazů. Ročník 2011 jsem proto lisoval 20.12., ročník 2012 zase 8.12.
Ročník 2012:
Na okraj pro pobavení poznamenám, že toho dne klesaly teploty navečer tak prudce, že v půlce lisování při -14°C zamrzl obsah lisu.
Mošt měl ze tří čtvrtin 32°NM, poslední 1/4 zase 25°NM. Druhé lisování přineslo vynikající burčák :-), první podle předpokladu ledové víno.
Titr. kys. = 14g/l, mošt proto prošel odkyselením.
Víno má z mého pohledu tělo Ryzlinku rýnského a postupně se rozvine v dlouhý aromatický ocas. Toto je, proč mám Hibernal rád.
Letos celý vinohrad ukrutně napadl vlnovník, a tak s obavami očekávám další vývoj.
-FD-