Guyotův řez pro začátečníka

host - 1.251 (?)
7.9.2008 22:41

Takhle je to na déle, já myslím, že popis jak pěstovat hroznové víno bude v každé publikaci o něm.  U jižní stěny domu bych ale nevolil Guyotův řez, ale spíše pěstování na vyšším dřevě na nějaké konstrukci 2 - 4 metry vysoké hned u stěny.   Pro téměř všechny odrůdy vinné révy je pořád ještě přirozenější plodit na několik metrů vysokém keři než na nízkém Guyotově řezu. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 150.12 (?), 7.9.2008 16:59, zobrazeno: 21708x

Dobrý den,

chtěl bych si na jižní straně domu zasadit několik sazenic vinné révy. Jelikož jsem v jejím pěstování úplný laik, hledal jsem na internetu veškeré informace. Dokonce jsem si objednal i publikaci od pana Krause "Pěstujeme révu vinnou." Zde se mi nejvíce zamlouval tzv. Guyotův řez (na jeden tažeň a zasobní čípek se dvěma očky). Tento způsob řezu se mi zdá nejjednoduší, velice srozumitelný a v publikaci nechybí ani názorný obrázek tohoto řezu. Bohužel však nikde nemůžu nalézt informace o tom, jak postupovat, když si mladou rostlinku se dvěma nebo třemi výhony přivezu domů. Jak mladou rostlinku od od prvního roku stříhat, abych mohl v budoucnu používat zmiňovaný Guyotův řez? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Martin

host - 1.251 (?), 7.9.2008 22:41

Takhle je to na déle, já myslím, že popis jak pěstovat hroznové víno bude v každé publikaci o něm.  U jižní stěny domu bych ale nevolil Guyotův řez, ale spíše pěstování na vyšším dřevě na nějaké konstrukci 2 - 4 metry vysoké hned u stěny.   Pro téměř všechny odrůdy vinné révy je pořád ještě přirozenější plodit na několik metrů vysokém keři než na nízkém Guyotově řezu. 

Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 69.66 (?), 5.10.2008 16:12

Zalezi na podminkach, tam kde je v zime -25 asi vysoke drevo neprezije.

u malych tvaru umistite vice keru na jednotku plochy takze vynos na m2 je stejny.

doma pestuju mimo stenu 335m. n. m. pri vedeni na hlavu s trema 4 okymi cipky-na zimu musim prihrnovat a letos bylo z jednoho kere 2,7 kg.

Poznamka:

pri nizkych vedenich jsou vetsi bobule, mensi hrozny nez pri vysokem, coz ocenite pri pestovani pro konzumni ucely. vaha urody je sice stejna ale hrozny jsou lakavejsi a drive dozravaji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz