Keře této odrůdy mám dva. Oba dva jsou poměrně značně stíněny stromy. Jeden je u zdi, druhý normálně na volné ploše ve vinici. Za normálních okolností by asi škvíry neměly vadit, ale samozřejmě beze škvír se zlepší mikroklima.
Festivalnyj je v našich podmínkách 450 mnm jednou z nejméně náročných odrůd. Dozrává naprosto bez problémů a s chorobami jsem žádný problém nezaznamenal (není ošetřován). Nevýhodou je ale u nás postupné rosolovatění dužniny. Takže pro víno je v bobulích málo šťávy a pro konzumaci taky horší konzistence. Asi by vyžadoval důkladnější zálivku.
Díky za váš názor.A máte révu u zdi u domu? Já ji budu sázet k plotu tam na ni bude slunce svítit skoro celý den.Plot mám z prken 2m vysoký, prkna jsou 5cm od sebe.Chci vědět jestli to takhle mohu nechat nebo jestli plot pobít aby nezůstali žádné škvíry aby réva nebyla v takovém prúvanu?Díky za vaše rady.
Keře této odrůdy mám dva. Oba dva jsou poměrně značně stíněny stromy. Jeden je u zdi, druhý normálně na volné ploše ve vinici. Za normálních okolností by asi škvíry neměly vadit, ale samozřejmě beze škvír se zlepší mikroklima.