Doporučte moštovou červenou odrůdu vinné révy PIWI
|
|
|
|
HonzaH. - Bronzový Zahrádkář (69) - 156.67 (?) 26.10.2018 22:46
Loni jsem vysadil cca 180 sazenic \"Gemischter Satz\" 6-ti PIWI odrůd, mezi nimi i Souvignier gris, Bronner a Savilon. Chci z toho dělat oranžové víno. Letos bylo prvních pár hroznů. Co do kvality hroznů se mi SG zdál nejlepší - krásné zdravé hrozny, bez náznaku plísně šedé. Odolnost vůči oidiu a peronospoře téměř 100%. Hrozen je řidší, bobulky se nedotýkají a mají tužší slupku. Cukernatost byla koncem září 21°CNM.
Děkuji za porovnání odrůd c. cortis a c. cantor. Mám obě, po 150 keřích. letos panenská úroda, celkem od obou odrůd cca 100 kg. Pomačkáno společně, 24 °CNM. 2 týdny naleženo. Víno hodně tříslovité, dal jsem jej do sudu.
Příští rok zkusím udělat oddělenou sklizeň těchto 2 odrůd - uvidím, zda mé poznatky buodu shodné..
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 75.20 (?), 25.10.2018 20:10
Alebo tak starý dobrý Nero. Ale ten dozrieva spolu so Solarisom, takže to asi nechcete. Radovan
|
|
|
|
|
|
|
host - 224.180 (?), 25.10.2018 21:46
Cortis je dobrý i v tom, že se sám dobře vyčistí hrozen a nevyvinuté bobulky samy odpadnou a nekazí chuť v moštu. Cantor je na tom podobně, i když ne tak dokonale jako Cortis. To spoustu odrůd neumí a pokud hrozen špatně odkvete, tak mošt nikdy není "žádná sláva". Cantor je v burčáku vynikající, ale je to škoda neudělat z něho víno. Podle mě předčí C.Marávia. Jen můj názor z roku 2014 -2018. Je velice odolný vůči chorobám a extrémně bujný v růstu jako Solaris. (mám ho na bujné AA125, SO4 by byla určitě lepší). Víno z Cantoru zatím úspěšnější pro všechny kamarády, než u Cortisu. Ale myslím, že Cortis potřebuje ležet minimálně 3 i více let. Ročník 2015 (22°NN) teprve nyní začíná být zajímavý, třísloviny jsou stále lehce svíravé, ale rozpadají se, uvidíme za další roky. To u Cantoru není - po roce příjemně hladké pití. Solaris je dobrý hned. Jako burčák skvělý - (možná nejlepší) jako lehké mladé víno dobrý, na léto a horké dny osvěží. Ale možná, že potřebuje nějakou specifickou technologii při výrobě vína, aby z něho bylo zajímavé hodnotné víno na úrovni klasických odrůd. Mně si z něho nic extra pěkného vyrobit zatím nepovedlo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bred_ik - Zlatý Zahrádkář (899) - 113.229 (?), 26.10.2018 8:18
Co se týká burčáku, neviděl bych jako nutný vysoký obsah cukru při sklizni, to je důležité spíše při výrobě vína. Když se mi podaří "chytit" burčák z Ronda, bývá vynikající. Rondo nemívá u mne vysoké cukry, protože ho nechávám většinou silně přetížené, ale neznám moštovou odrůdu s větším výnosem. Navíc struktura bobulí je vhodná pro výrobu moštů, nemá pevnou dužninu, ale spíš šťavnatou. Letos jsem do bílého burčáku převážně z Perlety (cukernatost 15°Brix!) namíchal zbytek rmutu z Ronda. Výsledkem byl slabě růžový burčák s velmi ovocnou chutí. Kdo ho ochutnal tak tvrdil, že takový ještě nepil. Z bílých odrůd uvažuji o Souvignieru Gris, letos by u mne na Hané určitě dozrál nad 21°Brix už v září a líbí se mi jeho vysoká odolnost k houbovým chorobám.
|
|
|
|
|
|
|
katoo - Stříbrný Zahrádkář (373) - 167.81 (?), 26.10.2018 9:06
Pěstuji jak Solaris, tak Cortis. Vše zatím v počtu do 10 hlav. Solaris jsem letos vysázel 50 dalších. Solaris letos sklizený 7.září, cukernatost 23°Bx, ale byly rozdíly v umístění keřů. Ty u zdi byly již přesušené do rozinek. Naopak ty ve volném prostoru plné a zvládly by ještě cca 14 dnů. Růst solarisu na SO4 je u mě bujný, mnohem víc než Cortis (taky SO4).
Cortis sklizen 21.září s cukernatostí 28,5°Bx, všechny střapce nádherně zdravé (což se u solarisu nedalo říct). Ze 7 hlav vylisováno po maceraci 12l moštu. Jaké bude víno uvidíme. Jsem spíš na bílé a červené skoro nepiji. Pokud má ležet několik let, aby se odbouraly třísloviny a chuť se zlepšila, napíšu až za pár let
Možná bych zkusil vysadit i Cantor, jsou někde dostupné sazenice?
Ještě poznamenám, že se nacházím na severní moravě 360m.n.m
katoo
|
|
|
|
|
|
|
HonzaH. - Bronzový Zahrádkář (69) - 156.67 (?), 26.10.2018 22:46
Loni jsem vysadil cca 180 sazenic "Gemischter Satz" 6-ti PIWI odrůd, mezi nimi i Souvignier gris, Bronner a Savilon. Chci z toho dělat oranžové víno. Letos bylo prvních pár hroznů. Co do kvality hroznů se mi SG zdál nejlepší - krásné zdravé hrozny, bez náznaku plísně šedé. Odolnost vůči oidiu a peronospoře téměř 100%. Hrozen je řidší, bobulky se nedotýkají a mají tužší slupku. Cukernatost byla koncem září 21°CNM.
Děkuji za porovnání odrůd c. cortis a c. cantor. Mám obě, po 150 keřích. letos panenská úroda, celkem od obou odrůd cca 100 kg. Pomačkáno společně, 24 °CNM. 2 týdny naleženo. Víno hodně tříslovité, dal jsem jej do sudu.
Příští rok zkusím udělat oddělenou sklizeň těchto 2 odrůd - uvidím, zda mé poznatky buodu shodné..
|
|
|
|
|
|
|
host - 107.19 (?), 7.11.2018 9:20
Rondo mi bylo také doporučeno, můžete srovnat dozrávání se Solarisem, cukry - případně při jakém zatížení? (nemyslím na kg, ale opět ve srovnání se Solarisem)
Je vnímavější Rondo či Cantor, Cortis k padlí nebo plísni šedé ve srovnání se Solarisem?
všechno srovnávám se Solarisem, ale je to opravdu jediná moštová réva s kterou mám pěstitelské zkušenosti.
Ještě k burčáku, při jaké teplotě kvasíte? Solaris letos dozrál v půlce srpna, kvasim s kvasinkama Vinka (nemáte tip na vhodnější?) problém je, že ve sklepě je 17 i 20 st, kvašení probíhá určitě rychleji než bych potřeboval, je to způsobeno určitě teplotou možná i hluboce prokvášejícíma kvasinkama? Nemáte nejaký tip na příští rok jak se s tím burčákem lépe poprat?
díky, PavelJC
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 83.146 (?), 7.11.2018 13:36
Cantor nemám, Rondo solidní odolnost, o maličko horší mi vychází Solaris a poté ještě nižší odolnost Cortis, který mě trochu co do odolnosti zklamává (takřka vše pěstuji bez postřiků). Asi spíš máte na mysli plíseň révovou nebo ne? Solaris se umí rozkvasit sám velmi pěkně a přijde mi, že mošt nemá tak brutální nájezd s rizikem že to vyrve i zátku s bublinkovátkem jako mě jednou. Petr 600 mnm
|
|
|
|
|
|
|
host - 83.146 (?), 7.11.2018 13:46
a ještě doplňuji, plíseň šedá občas napadala bobule při dozrávání při vlhkách. Jeden keř Cortisu byl letos tak napaden plísní rév., že ta mrcha perena úplně zdecimovala celou rostlinu, pletiva réví jsou prolezlý její texturou. Rondo mi dělá malé hrozny, Solaris je co do cukrů největší kabrňák, letos udělal 28-30° až to lepilo hubu. Třeba se vyjádří Bredik, který to tady občas čte a má dlouholeté praktické zkušenosti s porovnáváním odrůd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|