Ani já nevím o nějakém novém hodnocení chuti odrůd vinné révy. Údaje z Novočerkasského institutu jsou už cca 10 let staré, za tu dobu se v odrůdách mnoho změnilo.
Na druhé straně je třeba si uvědomit, že hodnotit chuť je hodně subjektivní záležitost, někdo má rád muškát, jiný ne (jenom muškátů rozeznávají na východě asi 10 druhů), někomu chutná ovocná příchuť atd.
Obávám se, že se zájemci o nové odrůdy budou muset smířit se slovním popisem chuťových vlastností.
Našel jsem ovšem jednu výjimku, to je šlechtitel Sergej Gusev. Ten má na svých webových stránkách gusevwine.ru u svých odrůd (avtorskie-g-f) bodové hodnocení chuťových vlastností. Kdo ovšem hodnotil a podle jakých kritérií? Byl bych hodně opatrný. Gusevovy odrůdy zatím nejsou příliš rozšířené, nejznámější je Dubovskij rozovyj. U něj výbornou harmonickou chuť potvrzuji, stejně tak výborný muškát u pozdní odrůdy Artek.