Co sa tyka odrody Graf Monte Christo (GMCh), na ruskych forach uvadzaju pestovatelia, ze na bujne rastucich podnoziach dorastaju bobule do podstatne vacsich velkosti ako pri pravokorennych. Ked to tam uvadzaju, zrejme sa nebude jednat lan o nepatrne zvacsenie bobuli. Navyse tu hra ulohu aj mnozstvo stareho dreva, co velkoplode odrody vacsinou maju rady. Tiez aj to, ci konkretne podne/mikroklimaticke podmienky odrode vyhovuju viac, alebo menej. Vinic je rastlina roku a miesta.
Bohuzial uz neuvadzaju, ktore z bujne rastucich podnozi maju u GMCh odskusane a mali vacsie bobule. Tipujem z rozpravania, ze by to mohlo u nich byt bud Kober 5BB, SO 4, alebo Vierul 3. Vierul 3 sa u nas neda moc dobre zohnat, K 5BB sa bojim dat, lebo podla viacerych zdrojov podporuju sprchanie sukveti u citlivejsich odrod. Ostava uz iba SO4.
Potreboval by som poradit, ci by som mohol zvolit aj nase podpnikove odrody Amos, alebo LE K/1. U oboch sa uvadza bujny vzrast, vhodnost pre velkoplode stolove odrody a navyse aj skorsie vyzrievanie dreva a urychlenie rodivosti nastepenych odrod. Ked sa pozriem na dlzku vegetacneho obdobia podpnikov, vychadzaju mi podstatne lepsie oproti napr. K 5BB, SO4... Ich nizsej odolnosti voci fyloxere som si vedomy.
Nemate niekto skusenost so stolakmi nastepenymi na jednom z tychto lokalnych podpnikov?
U Amosu som sa v Ampelografii z r. 2005 docital, ze v starsich podnozovych viniciach klesa vitalita rastu. Pravdu povediac ma to trosku od tejto odrody odradza. Mate s tym niekto nejake skusenosti?
Dakujem