Takto silně aromatická je odrůda Charvát, nazývaná také Noah nebo Othello. Zkuste, jaká je dužina, pokud je spíše rosolovitá až tuhá, než kapalná, bude to ono. Listy jsou běžně velké jako větší dlaň. Aroma připomíná jahody a je tak silné, že keře doslova páchnou až na několik metrů, kdo má citlivý čich, nepřipadá mu to ani jako vůně. Na internetu o této odrůdě naleznete více informací. Příliš se nehodí k výrobě vína, jahodového aroma se sice lze oxidativním zpracováním zbavit, ale už se nedá zbavit liščiny, která je tak intenzivní, že po takovém víně se pak dva dny nedá nic jiného pít. Odrůda patří do skupiny tzv. frankoamerikánů, což jsou rezistentní kříženci z 19.století, které je dnes už zakázáno pěstovat pro produkci vína, proto odrůda není a nikdy nebude zapsána ve státní odrůdové knize. Někteří malovinaři ji však pěstují a dokonce z ní dělají víno, ze kterého je prý výtečná pálenka. V dnešní době jsou již jiné, lepší rezistentní odrůdy, s potlačeným "fox" aroma. Nicméně odrůda charvát je rezistentní i k révokazu a celkem nenáročná na půdu, takže je možno ji využívat jako podnož a s úspěchem keř přeroubovat na kteroukoli modernější odrůdu, jeden takový přeroubovaný Charvát mám, letos jsem nechal růst jeden výhon pod místem přeroubování, příští rok chci sklidit pár hroznů Charvátu na ovonění burčáku.