Chrupka - roste jako joo a nee, takže nanic

host - 34.50 (?)
16.7.2009 21:55

Olšava a Pola jsou výborné odrůdy, ale dost přeplozují, nechávejte pouze jeden hrozen na dva letorosty.  Dačnyj je dost pozdní a vyzrává postupně, ale mě celkem chutná.  Prim dávám všem kamarádům z nevinařských oblastí, je to velmi vděčná odrůda, ale pozor - nazahustit a potřebuje více místa, aby nerostl příliš bujně - nejlepší je na pergoly a pořádně zatížit plodnými očky.  V běžné vinici roste bujně a může trpět padlím.  Diamant mívá velké hrozny a pak chutná jako řepa, doporučuji také redukci a případně i půlení hroznů, pokud nasadí velké květní laty.  Aivaz a Krystal by i ve 420 m. n. m dobře dozdrávat. Krystal slabě roste, takže hnoji a zalévat.  Kodrjanku určitě zkuste, je to dobrá odrůda.  Choroby bych nepodceňoval letošní rok je výjimečný.

I pro velmi odvážné doporučuji provést minimálně  tři postřiky po odkvětu a to ve 14 denních intervalech.  Choubové choroby umí být neuvěřitelně rychlé. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 34.168 (?), 12.7.2009 16:54

Portugal je mrcha. Silně roste a pak zmrzne. Asi máte pozemek v drsnějších podmínkách.  Nejlepší rada Portugal nesadit. Lepší je třeba Dornfelder nebo Acolon, ze stolních je mimořádně odolná k zimním mrazům třeba Olšava.  Druhá rada je nehnojit,  nezalévat,  plodné výhony na zimu ukrýt do půdy obalit papírem nebo do jehličí. Omezit řez,  keř řádně zatížit, aby tak bujně nerostl a pokud je to skutečně Portugal a skutečně tak bujně roste, tak chystejte velké demižóny.

host - 151.38 (?), 12.7.2009 21:44

Koupil jsem ho v mých malovinařských začátcích spolu s Diamantem.Zatím co Diamant má letos (taky prvně) nasazeny tři hrozny- roste taky bujněji (jako Portugal bude na vzrustnější podnoži).Letos jsem se snažíl přeočkovat Modrý portugal Vostorgem-dvě očka, Aivaz-dvě očka.Ujaly se 1+1.Sice vyrašily po jednom lístečku, ale dál nerostou.Uvidíme co bude dál.Uvádí se při roubování, nebo očkování uříznout část rostliny nad přeočkováním (no neměl jsem to srdce),možná je to ta chyba.Jen jsem hluboce řezal.Skusím opět na jaře přeočkovat, ale dám větší důraz na precíznost.

rostislavik

host - 151.38 (?), 12.7.2009 21:58

Chci ještě podotknout, že mám pozemek ve420 m.n.m.Už kupuju jen pravokořenné sazenice a od každé jen jednu.Mám Olšavu, Pola,Dačnyj, Aivaz,Prim, Suzi,Vostorg, Krystal,Diamant, Modrý portugal, Crupka bílá.Chci ještě koupit Kodrjanku, Alden.Víc místa nemám.Letos jsem nakoupil nějakou tu chemii, i když problémy s nemocemi nebyly loni tak výrazné, jenom padlí.

rostislavik

host - 34.50 (?), 16.7.2009 21:55

Olšava a Pola jsou výborné odrůdy, ale dost přeplozují, nechávejte pouze jeden hrozen na dva letorosty.  Dačnyj je dost pozdní a vyzrává postupně, ale mě celkem chutná.  Prim dávám všem kamarádům z nevinařských oblastí, je to velmi vděčná odrůda, ale pozor - nazahustit a potřebuje více místa, aby nerostl příliš bujně - nejlepší je na pergoly a pořádně zatížit plodnými očky.  V běžné vinici roste bujně a může trpět padlím.  Diamant mívá velké hrozny a pak chutná jako řepa, doporučuji také redukci a případně i půlení hroznů, pokud nasadí velké květní laty.  Aivaz a Krystal by i ve 420 m. n. m dobře dozdrávat. Krystal slabě roste, takže hnoji a zalévat.  Kodrjanku určitě zkuste, je to dobrá odrůda.  Choroby bych nepodceňoval letošní rok je výjimečný.

I pro velmi odvážné doporučuji provést minimálně  tři postřiky po odkvětu a to ve 14 denních intervalech.  Choubové choroby umí být neuvěřitelně rychlé. 

host - 157.232 (?), 31.7.2009 21:44
Musím se pochlubit, že moje chrupka nestonala, ale opravdu jen odpočívala. Teď je z ní opět fešanda a já jsem ji přejmenovala na Nastěnku.Je malá a křehká a vedle sebe má velkého a mocného Váňušku, což je onen modrý kultivar /dárek z jihomoravské vinice/, jehož jméno neznám, ale který je obsypán hrozny.*Kosice*
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz