Zdravím Vás Mirku! Konečne u nás svieti slnko. Včera večer v obci Brodské pri rieke Morave bola búrka a silné krupobitie. Komu nezmrzol vinohrad 18.5., tomu ho zničil ľadovec. Môj vinohrad je iba 10-12 km na východ, dúfam, že krúpy nedoleteli až tam?
Pokiaľ povlak na strapci na Vašej snímke nepáchne po hubách, sú to nálety spórangiofórov Plasmopara viticola. Skúste ovoňať, povlak oidia páchne a má sivobielu farbu. Verím Vám, že to nie je ľahké pestovať vinič v blízkosti bazéna alebo zeleniny. Ako ste si všimol pri návšteve u nás, pestujem vinič pri plotoch a múroch, kde nie sú podplodiny, okrem 1 úseku, kde vinič striedam s kríkmi kanadských čučiek. Striekal som zatiaľ raz- kombináciou Profiler + Falcon. Na čučkách som mal až do zaschnutia postreku na listoch položenú fóliu. Inak príznaky oidia či perenospóry som nikde zatiaľ nezbadal. Akurát mi padla sadenica Arkadie, takže už nezistím, či to od p.Jonáša z Kolína bola Nasťa, alebo nebola. Po 6 rokoch som neochutnal ani jednu bobuľu. Tento rok konečne zakvitla a výsledok je na snímke vľavo. To vedľa uschnutej Arkadie je Afrodita. Na snímke vpravo je enormne veľkoplodá sorta Preobraženie. Vlani zasadený rezok vyrástol až nad hlavu, parádne prezimoval a keď som ju na jar vyviazal do oblúka, začala rašiť a ukázala súkvetia. Potom sa na niekoľko týždňov odmlčala, vyzeralo to, že uhynie. Pred týždňom sa rozhodla, že to nevzdá a pokračuje, aj keď zatiaľ bez kvetov. Veru, v tomto roku sme svedkami viacerých záhad.