Black Magic
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 133.163 (?) 4.9.2013 8:55
Ajvaz nemám ale u Pannonie mohu potvrdit, vloni byly střapce volné a bobule oválnější, letos jsou kulaté a namačkané na sobě jako u mošťáků.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 161.60 (?), 4.9.2013 17:32
"Je až s podivem, jak dlouho to některé jedince drží." Už sme si tu zvykli na podráždené a nerudné prejavy niektorých jedincov. Taká už je holt príroda a taký je život. Ak by sme sa nepochválili napr. s tým, aké hrozno nám dozrieva a koľko je v bobuliach semien, pripravili by sme sa o potešenie z toho, ako rôznorodý je tento botanický druh. Možno by mohlo p. vjk zaujímať, že niektoré sorty viniča majú svoje klony, ktoré sa líšia nielen cukornatosťou, tvarom plodov, množstvom a tvrdosťou semien, kvalitou povrchu listov... Pri tejto príležitosti si spomínam na tvrdenie p.vjk, že Rhea (slovenský Jupiter) nie je bezsemenná odroda (v zmysle rudimentov), pričom ho nezaujímali fotografie mojej Rhey s narezanými bobuľami a mäkkými rudimentami semien ani popis autorky odrody D.Pospíšilovej, ktorá vo svojej ampelografii uvádza, že semeno Rhey je malé, rudimentárne, zelené, mäkké, a preto sa odroda považuje za bezsemennú. Prečo by p.vjk nemohol mať menej vydarený klon Rhey spadnutý do pytlíku pri nákupe sadenice? Tiež sa podivujem nad jeho názormi, ale úplne v pohode a bez zbytočného pohoršovania. Nech sa vám darí!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vjk - Zlatý Zahrádkář (539) - 215.11 (?), 4.9.2013 20:46
Nevím, co je na větě "Je až s podivem, jak dlouho to některé jedince drží." nerudného a podrážděného.
Milý pane Paľo, opět, jako už po několikáté, mi vkládáte do úst něco, co jsem neřekl. Nikdy jsem netvrdil, že Rhea není bezsemenná odrůda. Pouze jsem uvedl, že v mých podmínkách má Rhea poměrně velké rudimenty. Tuto skutečnost potvrzují i někteří pěstitelé např. z Ukrajiny a Polska. Rád bych vás proto požádal, abyste pro příště s podobnými výmysly přestal. Ať se daří i vám. VJK
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 11.221 (?), 5.9.2013 0:09
Milý p.vjk, musím uznať, že tentoraz máte pravdu. Zalovil som v archíve diskúzie o sorte Rhea, kde som vás presviedčal o bezsemennosti tejto vydarenej odrody a ospravedlňujem sa za preklep, ktorý ste vtipne nazval výmyslom. Veľké či tvrdé rudimenty, o ktorých ste v minulosti písal, nemusia znamenať, že Rhea má zlé podmienky a takýmto spôsobom na ne reaguje. Verím viac druhej alternatíve= iný, menej vydarený klon toho istého kultivaru. Možno by nám viac o bezsemennosti Rhey vysvetlila samotná šľachtiteľka.
V záležitosti Black Magicu si takisto, na rozdiel od vás, nie som tak 100% istý, aj keď mnohé doteraz svedčí pre identitu s Kodrjankou. Cennejšie sú pre mňa poznatky a skúsenosti pestovateľov sorty Black Magic ako iba sprostredkované informácie z webových stránok. Nie je vylúčené, že zo strany Juralu ide opäť o zavádzanie zákazníkov, ale dokiaľ mi Black Magic nezarodí, budem stále dúfať, že ide o bezsemenného veľkoplodého rezistenta. A potom vám strapec s narezanými bobuľami rád odfotím. Pekný zvyšok týždňa!
|
|
|
|
|
|
|
host - 198.178 (?), 12.3.2016 10:21
Škoda, že diskuse skončila. Zajímá mne, jak zarodila Black Magic v roce 2015 díky překrásnému létu, jaký tvar bobule nakonec mají. Mně réví vymrzlo hned prvý rok po jarní výsadbě, i když během roku vyrostl a vyzrál krásný cca 2 metrový prut...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 154.254 (?), 29.9.2019 23:15
Zdravim, vedel by mi niekto poradiť odrodu ktorá je chuťovo podobná Kodrjanke/Black magic ale odolnejšia voči chorobám?
Ďakujem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 247.66 (?), 11.3.2021 0:45
Tiež som si vyhliadol Black magic. Tak ako to dopadlo s tým black magicom pán Paľo? Termín dozrievania, odolnosť,bezsemennosť...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|